Nu uita să faci verificarea centralei pe gaz! Rişti să fii amendat

10143
2
Nu uita să faci verificarea centralei pe gaz! Rişti să fii amendat - fondverificareacentraleisursarom-1604428152.jpg

Articole de la același autor

Sezonul rece se apropie şi, din ce în ce mai des, folosim centrala pe gaz pentru a ne încălzi locuinţele. Pentru a spori siguranţa noastră şi a funcţiona în parametrii optimi, din doi în doi ani trebuie să facem verificarea periodică atât la centrală cât şi la instalaţia de gaze naturale de utilizare proprie şi comună. Ambele sunt obligaţii legale, dar câţi dintre noi conştientizează pericolul la care îşi expun familiile dacă nu fac această operaţiune simplă?

Furnizorul de gaze naturale are obligaţia, prin lege, să vă trimită o notificare cu privire la scadenţa verificării tehnice periodice (VTP) şi să vă pună la dispoziţie lista cu operatorii economici autorizaţi ANRE. Şi pentru a fi un bun gospodar, pentru că, nu-i aşa, vara se face sanie şi iarna căruţă, nu ar trebuie să lăsăm în ultimul moment verificările sau reviziile, după caz. Şi aici este un aspect foarte important. Multă lume confundă revizia, care se face o dată la zece ani, cu verificarea, care trebuie făcută mai des, şi anume, la doi ani. Pentru ambele trebuie să apelăm la serviciile firmelor autorizate. „Înainte de a veni frigul, ca să nu avem surprize neplăcute, e bine să facem o verificare atât la instalaţia de gaz, dar mai ales la centrală, să nu aibă scăpări de gaze şi la instalaţia termică. Să aerisim caloriferele, să schimbăm robineţii dacă nu mai ţin şi curge apă. Aşa cum ne ocupăm de partea aceasta a funcţionării în bune condiţii, vom avea şi confort în casă şi nu vom avea costuri neprevăzute”, ne-a spus Cătălin Dumitrescu, inginer firmă execuţie instalaţii de gaze.

Amenzi mari dacă nu ai verificarea tehnică periodică

La verificarea centralei, cele mai multe firme vin doar cu detectorul de gaze. Au luat banul, ţi-au dat hârtia şi au plecat, şi ne vedem peste doi ani. Ei bine, verificarea presupune mai mult decât atât!

„Se verifică starea arzătoarelor, a garniturilor de etanşare. Se controlează data de valabilitate a furtunului galben, flexibil. Conductele care sunt montate pe suporţi, se controlează dacă sunt stabile. Se verifică aparatele de măsurare, control şi de siguranţă dacă sunt funcţionale. Detectorul de gaze, la fel este foarte important. Se mai verifică care este starea tehnică la instalaţia comună de utilizare a gazelor”, a explicat inginerul Cătălin Dumitrescu. La final vei primi o hărtie, dovada că ai făcut VTP şi care la un control, te scapă de amenzi. Aşadar, ar fi bine să-ţi faci un dosar numit Gaz şi să o pui bine, să nu o pierzi. Când ai programat o vizită a unei echipe de service, trebuie să pregăteşti următoarele documente: Documentaţia tehnică ce a stat la baza realizării instalaţiei de gaze şi dovada ultimei verificări periodice. Firmele mari de gaze au incluse în pachetele de furnizare şi servicii tehnice. Contra sumei de 18 lei pe lună beneficiaţi la doi ani de VTP gratuită. Firmele mici care sunt autorizate să facă verificări şi revizii au preţuri între 200 de lei pentru centrală şi instalaţia de gaz şi 300 de lei. În cazul în care ai depăşit perioada când trebuia să faci VTP şi nu ai chemat nicio echipă, vei primi notificări până când firma de gaze îţi va opri furnizarea lor, fiind pasibil şi de o amendă. Potrivit Legii nr.123/2012 a energiei şi gazelor naturale, utilizarea de instalații care nu au verificările/reviziile tehnice în termen de valabilitate, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei. 



Comentează știrea

Cheregi Sorin
8 august 2023
Bună

Eu sânt din Oradea, de luni de zile aștept să facă revizia ptr gaz la 10 ani. Este vorba de distri gaz . Când i-am sunat în 8 august 2023 au zis că ei nu se mai ocupă cu așa ceva. Să-mi caut altă firmă. Dacă nu o să-mi taie gazul.

Cheregi Sorin
8 august 2023
Bună

Eu sânt din Oradea, de luni de zile aștept să facă revizia ptr gaz la 10 ani. Este vorba de distri gaz . Când i-am sunat în 8 august 2023 au zis că ei nu se mai ocupă cu așa ceva. Să-mi caut altă firmă. Dacă nu o să-mi taie gazul.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3685 secunde