Ce să facem pentru a plăti mai puțin la curentul electric. Sfaturi de la ANRE

344
Ce să facem pentru a plăti mai puțin la curentul electric. Sfaturi de la ANRE - cumputemsaplatimmaiputin-1581373926.jpg

Articole de la același autor

Dacă vă gândiți să vă schimbați furnizorul de energie electrică, trebuie să analizați foarte bine toate variantele și ofertele. Astfel, potrivit reprezentanților Autorității Naționale de reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), primul lucru pe care trebuie să îl luați în calcul atunci când vreți să treceți din piața reglementată în cea concurențială este să verificați valoarea totală a facturii promise de furnizori și să o comparați, la toți furnizorii.


Conform legislației în vigoare, clienții casnici au dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică în termen de 21 de zile de la data solicitării, iar furnizorul poate fi oricare din operatorii economici care au licență de furnizare de pe teritoriul României. În plus, e bine de știut că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife de către companiile de energie, mai ales că nu implică modificări de ordin tehnic.


"Este important de reținut că inițierea procesului de schimbare a furnizorului nu poate avea loc decât după ce clientul final a optat pentru noul furnizor. Iar, în acest sens, se recomandă ca, în prealabil, să se solicite și să se analizeze comparativ ofertele mai multor furnizori, astfel încât clientul final casnic să poată alege în cunoștință de cauză oferta cea mai avantajoasă pentru el, dintre cele disponibile pe piață", explică reprezentanții ANRE.


Consumatorii trebuie să fie foarte atenți la evaluarea totală a facturii, comparativ cu factura actuală, pentru că ofertele furnizorilor se referă doar la prețul energiei, în timp ce factura include și tarifele de distribuție, de transport, precum și alte componente, precum certificatele verzi, contribuția pentru cogenerare, acciza și TVA. În plus, clienții trebuie să fie atenți și la condițiile de facturare, la perioada pentru care urmează a se aplica tariful menționat în ofertă și la perioada pentru care urmează să se încheie respectivul contract.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6105 secunde