Numărul investitorilor de pe piața românească de capital a crescut spectaculos în 2021

560
Numărul investitorilor de pe piața românească de capital a crescut spectaculos în 2021 - fondnumarulinvestitorilordepepia-1639161917.jpg

Articole de la același autor

Cum a evoluat piața românească de capital în anul 2021? Întrebarea i-am adresat-o lui Sorin Trandafir, director operațional în cadrul societății de servicii de investiții financiare Interfinbrok Corporation SA.

„Atractivitatea Bursei de Valori București este în continuă creștere. În 2021, s-au înregistrat 21 de listări noi de companii, dintre care trei societăți pe piața reglementată, iar restul pe piața AeRO. Totodată, au fost listate pe bursă 30 de noi emisiuni de obligațiuni corporative și de titluri de stat Fildelis.

În 2021 față de anul precedent, valoarea medie de tranzacționare zilnică s-a diminuat cu aproximativ 10%, fiind de 44,423 milioane de lei. În schimb, indicii bursieri au performat față de începutul anului, după cum urmează: BET (+ 28%), BET FI (+20% ), BET NG (+22,7%)”, a declarat, pentru cotidianul ”Cuget Liber”, directorul Sorin Trandafir.

Dintre companiile listate care le-au adus, în acest an, câștiguri semnificative investitorilor, interlocutorul nostru le-a remarcat pe următoarele: Teraplast ale cărei acțiuni au înregistrat o creștere a valorii de tranzacționare de 200% față de începutul anului, Medlife cu o creștere de 103% și Nuclearelectrica cu 139%.

De asemenea, au rămas în atenția investitorilor, înregistrând creșteri față de anul 2020, companiile: OMV Petrom (+28%), Fondul Proprietatea (+28%), Banca Transilvania (+22%) și BRD – Groupe Societe Generale (+16%).

Pe de altă parte, sectorul societăților de investiții financiare (SIF-uri) a pierdut mult din lichiditate, cu excepția SIF Muntenia, care le-a asigurat investitorilor o creștere de 90% a plasamentelor, în acest an. La polul opus se situează Transgaz cu o diminuare de 22%, Transelectrica (-13%) și Electrica (-17,45%).

Ca efect al recesiunii economice generate de pandemia Covid-19, randamentul dividendelor acordate pentru anul 2020 a înregistrat o ușoară diminuare. Cu toate acestea, media dividendelor alocate investitorilor de pe piața de capital a fost destul de ridicată, de aproximativ 6-8%.

Referindu-se la companiile constănțene listate pe Bursa de Valori București, Sorin Trandafir a remarcat, în afară de Nuclearelectrica, „rezultatele bune ale OIL Terminal, Socep, THR Marea Neagră, Comvex și Șantierul Naval Constanța, care și-au menținut trendul fără mari variații de volum și preț în piață”.

În anul 2021 au fost înregistrate trei oferte publice mari pe segmentul principal al pieței de capital. Este vorba de companii din transporturi, comerț și afacerile imobiliare. Prin cele trei oferte au fost atrase fonduri de 182 de milioane de euro, din care: 162 de milioane de euro de la fondurile de investiții și 20 de milioane de euro de la companii și persoane fizice. Astfel, compania TTS (Transport Trade Service) a reușit să atragă fonduri de 53 de milioane de euro, compania One United Properties - 52 de milioane de euro, iar compania Aquila Part Prod Com - 73 de milioane de euro.

„Numărul investitorilor de pe piața de capital a crescut semnificativ. Conform rapoartelor Fondului de Compensare, la sfârșitul lunii septembrie 2021, numărul lor era cu 13.200 mai mare decât cel de la finalul lunii septembrie 2020. Această evoluție se datorează, în parte, creșterii volumului plasamentelor în instrumente cu venit fix, titluri de stat și obligațiuni corporative listate la Bursa de Valori București, dar și faptului că au fost foarte multe listări noi pe piața AeRO, prin plasamente private care se adresează unui număr maxim de 150 de investitori, prin listarea ulterioară a companiilor la BVB deschizându-se noi conturi. Valoarea totală acumulată prin plasamentele private, în anul 2021, a fost 221,76 de milioane de lei (echivalentul a 44 de milioane de euro). Mare parte din acești bani au fost investiți de clienții de retail (companii și persoane fizice). Trebuie menționat faptul că Vifrana - companie constănțeană cunoscută pentru vinul „Bob cu bob” - a obținut o finanțare de 9,5 milioane de lei printr-un plasament privat”, relatează Sorin Trandafir.


La data de 7 decembrie 2021, capitalizarea companiilor nou listate în decursul acestui an, pe piața AeRO, se ridica la circa 2,057 miliarde de lei (aproximativ 411 de milioane de euro). Listările în creștere au determinat Bursa de Valori București să lanseze, pe 11 septembrie 2021, primul indice pentru piața AeRO: BET AeRO.

Stimați cititori, listarea pe piața de capital asigură multiple și mari avantaje societăților comerciale. Cel mai important dintre ele îl constituie faptul că Bursa reprezintă o uriașă sursă de finanțare. O firmă poate atrage resursele bănești necesare investițiilor, dezvoltării, prin emisiuni de valori mobiliare noi: acțiuni, obligațiuni etc.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4834 secunde