Numărul producătorilor de electricitate din surse regenerabile s-a triplat în 2022

246
Numărul producătorilor de electricitate din surse regenerabile s-a triplat în 2022 - numarulproducatorilordeelectrici-1676472633.jpg

Articole de la același autor

Pentru a încuraja producerea energiei electrice din surse regenerabile, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adus o serie de modificări și completări ordinelor de ministru. În plus, pentru a oferi cât mai multe informații referitoare la procesul de racordare a locurilor de consum și de producere aparținând prosumatorilor, a întocmit un ghid dedicat acestei categorii de utilizatori. Ghidul este însoțit de scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situațiile prevăzute în procedură. Sunt detaliate activitățile alocate utilizatorului, operatorului de distribuție și operatorului economic atestat care proiectează și execută instalația de racordare, fiind menționate termenele aferente fiecărei activități. Materialele informative sunt puse la dispoziția tuturor celor interesați, pe pagina oficială de internet a ANRE, la adresa: https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/prosumatori/ghid.

Actualizarea legislației secundare a încurajat creșterea accentuată a numărului de prosumatori racordați la rețeaua de distribuție, astfel că, la data de 1 ianuarie 2023, erau înregistrați 40.171 prosumatori, deținători ai unor capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu puterea instalată totală de 423 MW.

În cursul anului 2022, numărul prosumatorilor s-a triplat. ANRE prognozează că, în anul 2023, acestora li se vor alătura peste 100.000 de noi prosumatori.

„Încurajăm instituțiile care derulează programe de sprijin pentru producția de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, să aibă în vedere scheme de sprijin și pentru creșterea capacităților de stocare pentru a se asigura o flexibilitate mai mare în funcționarea rețelelor de distribuție și o mai bună echilibrare a Sistemului Electroenergetic Național.

Având în vedere necesitatea creșterii producției de energie electrică din surse regenerabile și evoluția numărului de capacități de producere a energiei electrice instalate de către prosumatori, vom monitoriza îndeaproape procesul de racordare a prosumatorilor și vom descuraja orice formă de încălcare a reglementărilor și a legislației în vigoare. Totodată, am luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la piețe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale și crearea de instrumente de piață flexibile”, a declarat Dumitru Chiriță - președintele ANRE.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7016 secunde