O nouă bancă de stat în România. Guvernul a aprobat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare a României

327
O nouă bancă de stat în România. Guvernul a aprobat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare a României - 62402998-1700159545.jpg
Guvernul a aprobat joi crearea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID), o nouă bancă de stat care va finanţa IMM-uri, proiecte de infrastructură şi investiţii şi va susţine atragerea de fonduri europene.


„Încă de la audierile pentru preluarea portofoliului de ministru al Finanţelor am spus că un obiectiv important de mandat va fi să operaţionalizăm Banca de Investiţii şi Dezvoltare, cu viziunea clară de a performa ca instituţie centrală de dezvoltare care să deservească întreprinderile româneşti şi alte entităţi din sectorul public şi privat. Prin intermediul ei, vom crea un cadru financiar robust pentru proiecte inovatoare şi durabile, care vor contribui la modernizarea infrastructurii şi la stimularea creşterii economice. Această instituţie va acţiona ca un catalizator pentru dezvoltarea economică şi va sprijini sectoarele cheie, deschizând noi oportunităţi pentru antreprenori, investitori şi comunităţi locale”, a transmis ministrul Marcel Boloş.


Printre obiectivele BID sunt facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii, şi sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat, precum şi furnizarea de asistenţă tehnică.


Capital social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul Comerţului este de 119 milioane lei, diferenţa urmând a se achita în 2 tranşe până la finalul anului 2024.


Organul de conducere al BID este adunarea generală a acţionarilor, banca fiind administrată în sistem dualist de către un Consiliu de Supraveghere alcătuit din 7 membri numiţi de către adunarea generală a acţionarilor pentru un mandat de maximum 4 ani cu posibilitatea de a fi realeşi, şi de către un Directorat alcătuit din 3 membri, numiţi de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de 4 ani, de asemenea cu posibilitatea de reînnoire.


Primul auditor financiar al băncii, selectat prin procedură de selecţie derulată de către MF, în calitate de acţionar unic, este Pricewaterhousecoopers Audit SRL.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3794 secunde