Arta stradală cucerește România. Cea mai recentă pictură murală îl înfățișează pe David Popovici

798
Arta stradală cucerește România. Cea mai recentă pictură murală îl înfățișează pe David Popovici - davidpopovicifb-1700160302.jpg

Articole de la același autor

Artiștii stradali cuceresc ușor-ușor Bucureștiul și îmbracă în culori vii clădirile ponosite din perioada comunistă. Cea mai recentă pictură murală a fost făcută pe un bloc de nouă etaje și îl înfățișează pe înotătorul David Popovici.


„Iubesc România pentru că este o țară a creativității, o țară a oamenilor liberi care vor să o facă și mai bună.
România crește prin excelență, prin sport, prin artă, inclusiv artă urbană”, a scris îndrăgitul sportiv pe pagina sa de Facebook.


Lucrarea, care se întinde pe 300 de metri pătrați pe fațada unui bloc din capitală, a fost făcută de doi artiști stradali într-o săptămână. Pictura este parte dintr-un proiect, ajuns la a treia ediție și care anul acesta a avut ca temă „Libertatea”.


Cage, manager Sweet Damage Crew: „Dacă în urmă cu 20 de ani eram hăituiți și alergați pe străzi, nu că nu s-ar întâmpla asta și acum, însă când trecem spre zona asta de legal, de pictură murală, parcă sunt interesate și autoritățile de ceea ce facem noi și, de multe ori, sunt dispuși să finanțeze lucrări de genul ăsta. Nu există un spațiu legal public destinat tinerilor care ar vrea să se apuce se așa ceva, lucru pentru care eu am militat de-a lungul anilor”.


Pentru că multe dintre zidurile care le sunt alocate sunt degradate, desenatorii sunt nevoiți să le repare în primă fază, însă rezultatul final bucură multe priviri. Este și cazul unui desen realizat pe una dintre cele mai circulate artere din București. Autorul este din Timișoara. Toate aceste lucrări au fost făcute cu acordul proprietarilor. Cei care nu respectă regula, plătesc.
Anul trecut a intrat în vigoare așa numita Lege Graffiti, adică persoanele care desenează sau scriu pe clădiri fără acordul proprietarilor, pot primi o amendă de până la 6.000 de lei. În plus, aceștia trebuie să înlăture desenele. În caz contrar, spațiile vor fi curățate din bugetul local, iar la final costurile vor fi recuperate în instanță.


În alte țări, sancțiunile sunt mult mai dure. De exemplu, în Austria, cei în culpă riscă până la cinci ani de închisoare, iar în Franța amenzile depășesc 3.700 de euro.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4963 secunde