Hărțuirea în teambuilding și cea pe online de către un coleg vor fi considerate „hărțuire la muncă”

15500
Hărțuirea în teambuilding și cea pe online de către un coleg vor fi considerate „hărțuire la muncă” - istock664668094exp-1700158777.jpg

Articole de la același autor

Proiectul de lege prin România ratifică Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii a fost aprobat joi de către Guvern, la patru ani de la adoptarea Convenției. De la Guvern, proiectul va ajunge în Parlament.

Guvernul a aprobat joi, 16 noiembrie, proiectul de lege prin care România va adera la Convenția nr.190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii în muncă, adoptată la Geneva la 21 iunie 2019.

Conceptul de „violență și hărțuire” va include abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea și mobbing-ul (bullying-ul la adresa unui individ făcută de un grup, n.red.), hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea.

„Ratificarea convenției OIM aduce mai multă claritate în legislația națională. Unele dintre fapte devin infracțiuni prin raportarea la legislația penală, civilă sau contravențională, după caz”, precizează Ministerul Muncii.

„Violența și hărțuirea au un impact negativ asupra organizării muncii, relațiilor la locul de muncă, gradului de implicare a lucrătorilor, precum și a reputației întreprinderilor și productivității. Convenția OIM nr.190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii este primul instrument internațional care stabilește standarde privind combaterea violenței și a hărțuirii asociate locului de muncă”, se arată în Expunerea de Motive, informează libertatea.ro

Proiectul de lege a fost trimis în Parlament pentru aprobare.

Actul normativ extinde noțiunea de „loc de muncă”. Vor fi considerate acte de hărțuire și cele care sunt produse în delegații, team-building-uri, orice spații publice sau private care au legătură cu locul de muncă. De asemenea comunicările din online sunt circumscrise locului de muncă și pot face obiectul actelor de hărțuire, mai notează Ministerul Muncii. Nu vor fi protejați doar angajații, ci și stagiarii, ucenicii, voluntarii sau foștii angajați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.0085 secunde