Voucher nou pentru români. Cine va primi bani și în ce situație se va oferi

11995
Voucher nou pentru români. Cine va primi bani și în ce situație se va oferi - proiectdelegeviolentainfamilieva-1697968199.jpg
Vești bune pentru români. Apare un nou tip de voucher. Este vorba despre voucherele oferite pentru victimele infracțiunilor în România. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a oferit mai multe detalii despre metodologia acordării voucherelor, infracțiunile eligibile și cheltuielile ce pot fi decontate.
Acest mecanism are drept scop simplificarea sprijinului acordat victimelor și acoperirea nevoilor lor urgente.


„A fost adoptată Metodologia de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare.


Această metodologie vine în sprijinul Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare”, au transmis reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice.


Cine poate beneficia de noile vouchere?


Românii trebuie să știe că în acest caz compensația financiară se acordă doar în baza unei cereri pentru următoarele categorii de victime:


persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la art. 188 şi 189 din Codul penal, o infracțiune de vătămare corporală, prevăzută la art. 194 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la art. 218-220 din Codul penal, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la art. 210 şi 211 din Codul penal, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă;


soţul, copiii şi persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor.


De asemenea, au fost detaliate și costurile care se acoperă, de fapt, prin aceste noi vouchere.


„Acordarea voucherelor victimelor infracţiunii pentru acoperirea nevoilor urgente reprezintă acel avans din compensația financiară acordat în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară şi într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.
Prin nevoie urgentă ne referim la cerinţă de produse sau servicii de hrană, cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă şi de uz personal, exprimată explicit ori implicit de victima infracţiunii, a cărei nesatisfacere îi poate prejudicia interesele imediate”, se mai arată în comunicatul de presă.


Cât despre procedura de acordare a voucherelor, CRJ a precizat că victima poate depune o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripţie domiciliază victima şi se soluţionează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, constituite în fiecare tribunal.


Este de menționat și faptul că vor fi autorizate să distribuie vouchere următoarele entităţi şi autorităţi publice:
Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului;
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi;
Orice altă entitate publică care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistenţa şi protecţia victimelor şi/sau asistenţa socială;
orice altă instituţie a statului care, în exercitarea atribuţiilor, intră în contact cu persoane care sunt potenţiale victime ale infracţiunilor.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.375 secunde