Românii vor primi vouchere în limita a 5 salarii minime dacă sunt victime ale unor infracțiuni

331
Românii vor primi vouchere în limita a 5 salarii minime dacă sunt victime ale unor infracțiuni - proiectvictimeleinfractiunilorvo-1686236142.jpg

Articole de la același autor

Victimele infracţiunilor vor putea solicita un avans din compensaţia financiară sub formă de vouchere, pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară.


O hotărâre în acest sens a fost aprobată în şedinţa de joi a Guvernului. Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii, informează Executivul.


Suma acordată ca ajutor de urgență va trebui să se încadreze în limita valorii a cinci salarii de bază minime brute pe țară din anul respectiv. Anul acesta, salariul minim are valoarea de 3.000 de lei.


Acestea vor fi, în esență, bilete de valoare pe suport hârtie sau pe suport electronic, de valoare corespunzătoare cu suma aprobată, cu o valabilitate de 90 de zile de la data emiterii sale.


Ajutorul de urgență se va putea acorda, la cerere, persoanelor asupra cărora a fost săvârșită o tentativă de omor sau omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracțiune de viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală, o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori, o infracțiune de terorism, precum și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență.


De asemenea, de vouchere vor putea beneficia soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor amintite.


Ajutorul se va putea acorda doar dacă infracțiunea a fost săvârșită pe teritoriul României și victima este: cetățean român; cetățean străin ori apatrid care locuiește legal în România; cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE), aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii; cetățean străin sau apatrid cu reședința pe teritoriul unui stat membru al UE, aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii.


Banii se vor acorda pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor, mai exact, pentru cheltuielile legate de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, precum și pentru materiale de igienă și de uz personal.


Proiectul de HG stabilește și o serie de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor legate de utilizarea voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente. Astfel, utilizarea lor în alt scop decât cel stabilit va putea fi amendată cu până la 10.000 de lei, solicitarea și/ sau furnizarea de numerar în schimbul voucherelor va putea fi sancționată cu amenzi de până la 20.000 de lei, iar comercializarea voucherelor contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite, cu amendă de până la 30.000 de lei.


Totodată, se înfiinţează Unitatea pentru Protecţia Victimelor, în vederea îndeplinirii atribuţiilor privind aplicarea metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor, privind stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare. Înfiinţarea acestei unităţi nu va avea impact financiar, realizându-se cu încadrarea în numărul de posturi deja existent şi finanţat.


Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracţiunilor vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Justiţiei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.581 secunde