O tentativă halucinantă de îngrădire a dreptului constituțional de acces la informațiile de interes public

203
O tentativă halucinantă de îngrădire a dreptului constituțional de acces la informațiile de interes public - fondotentativahalucinantadeingra-1603030793.jpg

Articole de la același autor

Corupția din România împlinește 30 de ani de „afirmare plenară”, cum ar spune Ion Iliescu - fostul președinte al României, cel care într-un discurs memorabil din anii ’90, ținut în fața colegilor din Partidul Social-Democrat, semnala nașterea elitei „baronilor locali” și a „capitalismului de cumetrie”.

Oh, câte „înfăptuiri glorioase” și-a trecut Corupția postdecembristă în palmares! A pus la pământ industrii întregi și le-a vândut la fier vechi, a prăpădit flota națională de n-a mai rămas nici amintirea ei, a defrișat pădurile lăsând munții patriei goi pușcă, a pus mâna pe suprafețe întinse din orașele și satele țării, pe dregătoriile statului și pe bugetul țării. Fenomenal de creativă, a brevetat numeroase „invenții”: firmele căpușă, privatizările cu dedicație, licitațiile „cu cântec”, retrocedările trucate.

Și-a câștigat adepți în toate partidele și instituțiile de stat, dând naștere sistemului clientelar și unei noi categorii sociale: miliardarii de carton. A contribuit decisiv la formarea unei clase politice după chipul și asemănarea ei.

Grație Corupției totul a devenit o sursă de profit: promovarea unor anume legi și hotărâri de guvern, numirea în funcțiile publice bănoase, alocarea contractelor de investiții și achiziții publice, ba chiar și împărțirea dreptății.

Din cauza ei, milioane de români și-au pierdut locurile de muncă și rostul din țara lor, fiind nevoiți să își caute supraviețuire pe meleaguri străine.

Desigur, biata Corupție a avut parte și de dușmani, și de eșecuri în aceste trei decenii. Cum societatea își câștigase dreptul la liberă informare, drept înscris la loc de cinste în Constituția țării, Presa – acest adversar neobosit al corupților – și-a băgat mereu nasul în afacerile necurate cu averea statului și a dat țării de veste. N-au putut să-i închidă gura sutele și miile de procese de calomnie îndreptate împotriva gazetarilor onești, care nu s-au lăsat cumpărați.

Cel de al doilea dușman al Corupției a fost DNA, pe vremea când Laura Codruța Kövesi se afla la cârma temutei instituții. Teribila doamnă procuror îi dorea moartea Corupției. Vai! Cum i-a mai vânat pe adepții ei. Astăzi, mulți dintre aceștia sunt la pârnaie, în ciuda eforturilor disperate ale ostașilor Corupției de a da de pământ cu legile Justiției.

Ei da, o mică victorie au avut și ei, reușind să o îndepărteze pe Kövesi și, astfel, să lase DNA fără dintele care mușca cel mai tare.



Ziariștii bătăioși, luați la ochi de parlamentari


Acum, la finalul celor trei decenii i-a venit și rândul presei să i se închidă gura. Cu mai puțin de două luni înainte de alegerile pentru viitorul Legislativ al țării, o mână de parlamentari de la PSD și PNL au depus un proiect de lege menit să-i împiedice pe ziariști bătăioși și ONG-uri curioase să își mai bage nasul unde nu le fierbe oala.

Sub pretextul că prevederile Legii nr.544 din 2001 privind liberul acces la informațiile publice încarcă instituțiile statului cu prea multe obligații, din cauza cărora – vezi, Doamne! – bietele de ele nu își mai pot îndeplini menirea, inițiatorii propun modificarea acesteia. Proiectul prevede, printre altele, dreptul instituției publice de a refuza comunicarea informațiilor, dacă acestea „sunt solicitate cu rea-credință”, precum și instituirea unei „taxe pentru serviciile prestate” în vederea eliberării informațiilor solicitate.

Evident, dacă proiectul de lege și-ar urma calea și ar fi aprobat, accesul la informațiile de interes public va fi serios îngrădit, dacă nu definitiv blocat.

Or, Constituția României, la articolul 31, precizează cât se poate de clar următoarele:

„(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit.

(2) Autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes personal.”

Interesele ce stau la baza acestui proiect de lege anticonstituțional nu sunt greu de ghicit. Lupta anticorupție – ai cărei slujitori sunt nu doar instituțiile de cercetare penală și instanțele de judecată, ci și presa, ONG-urile și fiecare cetățean responsabil – trebuie lipsită de elementul de bază: informațiile asupra afacerilor publice. Ele dau naștere la întrebări, suspiciuni și investigații.

Întrucât presa a luat urma proiectului de lege și pentru că se tem de colții câinelui de pază al democrației care ar putea să muște al naibii de rău înaintea alegerilor generale, inițiatorii au anunțat că îl vor retrage din circuitul legislativ.

„PSD nu susține această inițiativă. Semnatarii din partea PSD își vor retrage semnătura. Nu e o prioritate pentru PSD această lege", a anunțat conducerea partidului. Altfel spus, astăzi nu mai e o prioritate, dar după alegeri, cine știe?!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5648 secunde