Paradoxuri românești! Numărul locurilor de muncă vacante crește, deși avem mulți șomeri

385
Paradoxuri românești! Numărul locurilor de muncă vacante crește, deși avem mulți șomeri - fondparadoxuriromanestinumarullo-1646068906.jpg

Articole de la același autor

La un pahar de vorbă cu un amic evreu, m-a luat gura pe dinainte și, fără să nuanțez, am scăpat „porumbelul“ din gură:

- Suntem o țară săracă.

Omul m-a privit ironic și m-a taxat:

- România, țară săracă?

Am dres-o rapid.

- Mă refeream la populație. Iată, potrivit Institutului Național de Statistică, 4,5 milioane de români trăiesc sub pragul de sărăcie. Probabil că nivelul real este mai mare. Cât despre resurse naturale, România poate fi considerată bogată, dacă o comparăm cu țara ta.

De data asta, evreul nu a mai cârtit.

- Cu asta sunt de acord. Eu cred că sărăcia voastră, a românilor, este o problemă de management. Vă irosiți resursele fără rost. Spune-mi, ce rezolvați dacă tot dați ajutoare pentru hrană și căldură? Nimic! Banii se duc rapid, în vreme ce nevoile rămân. După ce i-ai dat o farfurie de mâncare de pomană, săracului i se face foame peste câteva ore. Cu ce l-ai ajutat dacă el rămâne tot sărac și flămând? Trebuie schimbată strategia. Faceți școli pentru săraci, învățați-i meserii, învățați-i cum să își câștige pâinea prin muncă, dați-le mijloacele cu care să lupte pe piața muncii! Încurajați investitorii să înființeze cât mai multe locuri de muncă; încurajați-i să contribuie la înființarea școlilor de meserii pentru tinerii defavorizați!

Gândindu-mă la mulțimea tinerilor din România care ies de pe băncile școlilor fără să cunoască o meserie sau care se pregătesc în domenii fără nicio legătură cu piața muncii, a trebuit să-i dau evreului dreptate. Într-adevăr, noi, românii, irosim avuția națională organizând un învățământ lipsit de pragmatism. Nu ne batem joc doar de banii puțini pe care îi avem, ci și de anii de viață ai tineretului, scoțând pe bandă rulantă absolvenți fără nicio calificare sau meseriași în domenii de care nimeni nu mai are nevoie. Nu trebuie să ne mai mirăm că 20,3% dintre românii în vârstă de 15 - 24 de ani erau șomeri în ianuarie 2022, că, deși pe piața muncii există o cerere tot mai mare de lucrători calificați, tinerii nu au acces la slujbe.

În prezent, Șantierul Naval Constanța are posturi libere de sudori electrici, lăcătuși și tubulatori navali, de mecanici, electricieni, strungari și macaragii, de ingineri în specialitățile construcții navale, mecanică și electrotehnică, dar nu găsește personal calificat. Nu e singura companie care are probleme de acest gen. Stau mărturie rubricile de mică publicitate ale ziarului „Cuget Liber” din Constanța, care sunt pline de oferte de locuri de muncă pentru: sudori, lăcătuși, electricieni, tâmplari, bucătari, patiseri, barmani, șoferi, mecanici și tinichigii auto, bucătari, ingineri în construcții și ingineri mecanici, economiști, asistenți medicali și așa mai departe.

Ultimele rapoarte ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă indică o paradoxală creștere a locurilor de muncă vacante, în condițiile în care avem sute de mii de șomeri. La începutul lunii februarie 2022, în evidențele instituției erau 30.664 de locuri de muncă libere, deși existau 234.072 de șomeri.

Numărul absolvenților de învățământ superior care eșuează pe piața muncii, nereușind să-și găsească de lucru în specialitatea lor, este uriaș. Mult mai mare este al celor care au acceptat să muncească în activități și pe funcții ce n-au nicio legătură cu pregătirea lor. Dacă s-ar face un studiu statistic, am fi surprinși să aflăm cât de mulți licențiați lucrează ca vânzători, chelneri, taximetriști sau bodyguarzi.

Pe de altă parte, numeroase unități economice, cu precădere din industrie, servicii și sectorul construcțiilor sunt nevoite să importe forță de muncă din Republica Moldova, Turcia, Vietnam, Sri Lanka, Filipine sau Pakistan.

Este mai mult decât evident faptul că aceste fenomene sunt consecința rupturii existente între sistemul de învățământ românesc și economia reală.

Nu i-am mai povestit evreului despre toate acestea. Mi-a fost teamă să nu-mi închidă gura, zicându-mi:

- Ți-am spus eu că sărăcia voastră, a românilor, e doar o problemă de management?



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6352 secunde