Parchetul European își începe activitatea la 1 iunie 2021

Vineri, 28 Mai 2021, 17:41
76
Cei ce fraudează fondurile Uniunii Europene au mari motive să se teamă. Începând cu data de 1 iunie, Parchetul European devine activ. La conducerea sa se află Laura Kövesi, un procuror de temut, care și-a câștigat reputația prin fermitatea și curajul cu care a luptat împotriva corupților „de lux” din România.

Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

- frauda în materie de cheltuieli și venituri;

- frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);

- spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;

- corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;

- participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Acest nou organism al UE poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

Se preconizează că Parchetul European va investiga aproximativ 3.000 de cazuri pe an.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2569 secunde