Pariu pe noua generație a oamenilor de afaceri

375
Pariu pe noua generație a oamenilor de afaceri - 7adef8d882ccd5cb45a74f26a5665908.jpg
Economia României mustește de tineri întreprinzători. Puștimea care, la Revoluție, juca fotbal în spatele blocului a intrat în business. Copiii au terminat liceul, mulți dintre ei au absolvit facultatea și, apoi, după o scurtă ucenicie "la patron", au pornit afaceri pe cont propriu. Cei mai mulți au luat-o pe calea regală a capitalismului: comerțul. Au închiriat spații pe ici-colo și au deschis mici prăvălii de piese auto, de electronice și muzică, de îmbrăcăminte sau te miri ce.
Alții s-au asociat cu rubedeniile ce stau la curte și au înființat service-uri de cartier sau ateliere de tâmplărie metalică. Cei pasionați de informatică, mari admiratori ai lui Bill Gates, fac bani construind programe și site-uri pentru alții, organizând cursuri de inițiere în computere.
Spre deosebire de părinți, care lucrează la stat sau la patron și numără, cu inima plină de teamă, anii până la pensia de mizerie, puștimea din business se descurcă mai bine. Chiar dacă mai dau chix în vreo afacere, se ridică rapid de la pământ și o iau de la capăt. Tinerii întreprinzători au curaj, au vână de luptători și un puternic sentiment al independenței de acțiune. Cei mai mulți dintre ei nu concep să mai lucreze pentru alții.
Businessmen-ii de 22 - 35 de ani, care până mai ieri purtau pantaloni scurți și frizură de rocker, sunt plămădiți din alt aluat decât foștii "constructori ai socialismului", deveniți peste noapte mari capitaliști. Nu au pornit în afaceri cu banii "caritas-urilor" sau cu credite preferențiale, pe care nu le-au mai returnat la "Bancorex", nu au fost agamani de frunte în firmele din portofoliul FPS, nu au înființat firme căpușă, prin care se drenează finanțele companiilor de stat, nu sunt beneficiarii privatizărilor frauduloase și achizițiilor publice cu cântec.
Puștimea a intrat în afaceri cu idei, curaj și câteva milioane de lei vechi, luate "pe credit" de la părinți. Abia mai apoi, când au început să se descurce și să capete încredere în forțele proprii, au îndrăznit la o microfinanțare.
Tinerimea din lumea afacerilor este luată tot mai în serios. Guvernul a inițiat programe pentru sprijinire lor. Băncile comerciale au oferte speciale pentru ei. Toată lumea îi creditează ca fiind reprezentanți ai adevăratului spirit antreprenorial, ai atitudinii sănă-toase a românilor, gata să-și asume riscuri într-un mediu de afaceri nu întotdeauna stabil și curat.
Noua generație de businessmen-i a căpătat conștiința de sine și se organizează. Știați că există, deja, un Patronat al Tinerilor Între-prinzători din România?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6878 secunde