Pateul românesc la mare căutare în Europa. Exporturile au crescut la 7 milioane de euro
Articole de la același autor
Vom plăti facturi uriașe la iarnă? Se pregătește eliminarea plafonării prețului la gaz!
25 August 2023
Harta orașelor din România cu cele mai ieftine/scumpe alimente. Constanța stă bine la prețuri
02 Octombrie 2023
Cum arată primul tren cumpărat de România după 20 de ani. Va circula și pe ruta București Nord-Constanța
09 Octombrie 2023
Pateul românesc a început să își facă loc pe rafturile supermarketurilor din Europa. Exportăm în Italia, Marea Britanie și Germania. Anul trecut, de pildă, am vândut în alte țări pastă din ficat de aproape șapte milioane de euro. Pentru că este ieftin și sățios, pateul rămâne și la noi printre produsele preferate. Un producător vinde deja de câțiva ani pate în supermarketuri din state europene, notează stirileprotv.ro
Adrian Păsărică, manager de marketing, producător pate: „Suntem listați în lanțuri mari de magazine din Regatul Unit, în două-trei lanțuri din Germania și în Belgia, de asemenea.”
Italia, Republica Moldova, Marea Britanie, Germania și Croația sunt statele în care vindem cel mai mult pate. Doar anul trecut am exportat în valoare de aproape șapte milioane de euro, dublu față de cât am importat.
Cu toate că pasta românească, de obicei din ficat de porc sau pui, nu se poate compara, de pildă, cu franțuzescul foie gras, care se face din rață sau gâscă, rețetele s-au rafinat și la noi.
Într-o carmangerie din Alba este folosită chiar o rețetă franțuzească. Un borcan de 300 de grame de pate de porc se vinde cu 12 lei.
Adrian Elecfi, proprietar carmangerie: „Pateul îl pregătim după rețetă franțuzească adaptată la gusturile românești numai din ficat de porc proaspăt, carne de porc, fleică, de la burtă, ceapă, piper și alte condimente. În ultimul an s-a dublat cererea comparativ cu anul trecut.”
Într-adevăr, mulți români spun că pasta de ficat aproape nu lipsește din coșul de cumpărături.
Femeie: „Îmi place foarte mult pateul. Indiferent că e de pasăre, de porc, de vită. În combinație cu castraveți murați îmi place foarte mult.”
Bărbat: „Îi bun, îi bun, îl iau. Cam o dată la două săptămâni iau două pateuri.”
Dar pasta tartinabilă poate fi preparată ușor și acasă, spun bucătarii.
Bucătar: „Cu cinci ingrediente și cu trei condimente facem un pateu de pui extraordinar. Am adăugat peste ficățeii de pui coniac pentru că înmoaie foarte bine ficățelul de pui și îi dă o aromă care te duce cu gândul la pateul franțuzesc.”
Românii cumpără cel mai mult pate de porc sau pui. Dar în ultimii ani a crescut și consumul de pastă din ficat de gâscă ori rață. Aceste sortimente sunt însă mai scumpe.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole din aceeași secțiune
Joi, 12 Octombrie 2023
Joi, 12 Octombrie 2023
Joi, 12 Octombrie 2023
Joi, 12 Octombrie 2023
Joi, 12 Octombrie 2023
Joi, 12 Octombrie 2023
Joi, 12 Octombrie 2023
Miercuri, 11 Octombrie 2023
Miercuri, 11 Octombrie 2023
Miercuri, 11 Octombrie 2023
Miercuri, 11 Octombrie 2023
Miercuri, 11 Octombrie 2023