Pe cine pot sponsoriza microîntreprinderile fără a încălca legea?

232
Pe cine pot  sponsoriza  microîntreprinderile  fără a încălca legea? - pecinepotsponsoriza-1530636594.jpg

Articole de la același autor

Un cititor al ziarului "Cuget Liber" ne-a adresat următoarea întrebare: Pot fi sponsorizate organizațiile non-guvernamentale de către microîntreprinderi? Răspunsul este afirmativ, dar trebuie precizat faptul că, odată cu apariția OUG 25/2018, s-a restrâns categoria sponsorizărilor ce sunt deductibile din impozitul pe venit, la cele destinate organizațiilor prestatoare de servicii sociale. Actul normativ precizează faptul că: "Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective".

Acum, să clarificăm și înțelesul sintagmei "servicii sociale". Potrivit Legii asistenței sociale: "Serviciile sociale reprezintă activitatea sau ansamblul de activități realizate pentru a răspunde nevoilor sociale, precum și celor speciale, individuale, familiale sau de grup, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale și creșterii calității vieții".

Acreditarea organizațiilor non-profit prestatoare de servicii sociale se realizează de către Ministerul Muncii, în baza unui set de criterii.

Mai trebuie precizat faptul că microîntreprinderile care efectuează sponsorizări au obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor, aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective.

Din cele prezentate mai sus rezultă că microîntreprinderile nu pot acorda sponsorizări deductibile organizațiilor științifice, culturale și sportive, pentru că acestea nu îndeplinesc servicii sociale, potrivit definiției din lege și nu sunt acreditate de Ministerul Muncii. Dacă ar încerca să le deducă, ar încălca legea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6608 secunde