Europa, plină de rudele, prietenii și vecinii noștri

Tinerii părăsesc România! "Perspectiva e sumbră, nu vreau să trăiesc precum părinții noștri"

2867
7

Articole de la același autor

An de an, Constanța și România pierd tineri valoroși care pleacă în străinătate în căutarea unui trai decent. Europa este plină

de rudele, prietenii, vecinii noștri și niciunul nu regretă alegerea făcută. Unii și-au luat acolo și familiile, și-au cumpărat case, și-au făcut un rost așa cum nu ar fi reușit să-și facă aici nici în 50 de ani de muncă. Alții au adunat bani, au ridicat aici case în care nu stă nimeni, dar nu se îndură să se întoarcă de teama că nu vor avea cu ce să le întrețină și să le încălzească.

Statul român a eșuat lamentabil în ultimii ani nu numai să-i readucă în țară pe cei deja plecați, ci și să îi țină pe loc pe tinerii abia ieșiți de pe băncile școlilor. Perspectivele sunt sumbre, căci mulți dintre ei nu au niciun gând să se mai întoarcă vreodată. Motivele sunt ușor de înțeles: nivelul salarial sub limita unui trai decent, prețuri la alimente, utilități, combustibil, la fel sau mai mari decât în străinătate, sistem de sănătate bolnav, șanse inegale pe piața antreprenorială, unde legea o fac tot firmele de casă ale partidelor politice, dar și imposibilitatea de a mai crede că lucrurile se vor îmbunătăți în curând.

"Îmi doresc să fac facultatea în străinătate, pentru că am șanse mari de a mă angaja încă din timpul școlii, în domeniul pentru care mă pregătesc. Acolo se face practică la companii și, dacă ești serios și te văd că te descurci, ești recrutat înainte de a finaliza facultatea. La noi, înveți teorie la greu și când termini facultatea nu găsești nimic de muncă. Joburile bune se ocupă înainte de a fi publicate, știm cu toții asta. Iar tinerii primesc salariul minim pe economie, dacă au noroc să li se facă de la început contract pe perioadă nedeterminată. Sau li se face contract pe jumătate de normă, dar muncesc normă întreagă și o parte din salariu este la negru. Din salariul minim nu te poți descurca să îți plătești singur și o chirie și traiul de zi cu zi. Așa ajungi să stai cu părinții până la 30 - 35 de ani. Eu nu îmi doresc un astfel de trai. Îmi doresc să devin independent, să îmi permit din salariu să mă duc în vacanțe, să nu fiu nevoit să muncesc doar ca să trăiesc, să am curent, apă, căldură acasă și să am ce mânca. Așa cum trăiesc părinții mei", ne-a mărturisit Mihai, zilele trecute, la târgul de universități din străinătate.

Un trai mai bun și sacrificii mai puține

Sute de constănțeni plănuiesc ca în curând să plece definitiv din țară. Anglia, Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Irlanda, toate li se par mai atrăgătoare și mai ofertante.

"Am terminat Ingineria în construcții. Am lucrat ocazional, dar la noi a fi inginer în construcții înseamnă să fii diriginte de șantier. Se construiește foarte mult, iar patronii se plâng că nu au forță de muncă, dar lor nu le trebuie ingineri, ci oameni cu cârca, salahori, meșteri de făcut schele și de montat gresie. Am aplicat la o firmă din Olanda. Am fost la un interviu la ei, pe banii lor. Am lucrat o lună de probă, cu salariu decent, și apoi mi-au propus să mă angajeze și mi-au oferit o sumă de bani pentru a mă ajuta cu mutarea. Nu este mult, nu am câștigat la loto, este un sprijin pe care mi l-au dat fără să îl fi cerut. Aș fi rămas la ei și fără acea sumă, doar cu salariul lunar pe care mi l-au propus. Da, este o schimbare uriașă, iar copilul meu care acum are doi ani va crește cu alte șanse la un viitor bun, decât aici în țară", ne-a povestit și Alin.

Salarii mai mari și fonduri nerambursabile

Iar astfel de exemple am văzut cu toții în ultimii ani în jurul nostru. Proaspăt înființatul Minister pentru Românii de Pretutindeni caută acum soluții pentru a stopa plecarea tinerilor din țară. La nivel declarativ, se vorbește despre obiective îndrăznețe, despre valori care să motiveze. Pe 27 februarie, a lansat un calendar de acțiuni menite să îi determine pe tineri să renunțe la gândul de a pleca la muncă peste hotare.

"La nivelul ministerelor s-au luat decizii și se pregătesc proiecte care vin în sprijinul românilor. Ministrul Muncii a anunțat că, de la 1 martie, salariile medicilor vor crește cu procente între 70 și 172 la sută. Un medic primar care avea un salariu de bază net de 3.900 de lei va ajunge la 15.000 de lei, un medic primar medicină legală va câștiga 16.250 de lei, față de 9.481 de lei. Vor crește, de altfel, și salariile din învățământ", a declarat Natalia Elena Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni.

Aceasta îi îmbie pe români și cu posibilitatea de a obține ușor fonduri europene pentru a-și deschide afaceri.

"Mai departe, românii plecați în străinătate care se întorc în țară vor putea să obțină fonduri europene de maximum 38.000 de euro, în urma unui concurs de planuri de afaceri care ar urma să aibă loc în vara anului 2018, în cadrul unui proiect derulat prin linia de finanțare Diaspora Start-Up", mai spune ministra.

La sfârșitul lunii februarie, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și președintele ANOFM, Cristiana Barbu, au semnat trei proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 9,7 milioane de euro pentru integrarea tinerilor șomeri pe piața muncii din România. Două dintre proiecte vizează schemele naționale de ucenicie și stagii și oferă sprijin financiar nerambursabil angajatorilor care organizează programe de ucenicie la locul de muncă sau stagii pentru absolvenții de învățământ superior.

Cel de-al treilea proiect, având o valoare de 460.000 de euro, vizează activitatea tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Traininf/care nu sunt înscriși într-un program de educație, ocupare sau formare profesională). Concret, prin acordarea unei prime de activare, se urmărește stimularea ocupării în rândul tinerilor.

"În țară se întâmplă lucruri bune care trebuie comunicate. Așa cum am mai spus, trebuie să convingem 10 milioane de români de peste graniță că România nu i-a uitat și astfel să-i ajutăm să nu uite România și trebuie să găsim căile prin care acești români să continue să fie conectați la realitățile noastre și mai ales implicați în dezvoltarea societății românești", este de părere ministrul Natalia Elena Intotero.

Comentează știrea

Sandu
1 martie 2018
Pcr

Vrem fapte nu vorbe si propaganda electorala

Liviu Chilian
2 martie 2018
Cauza rromarlanismului-sadic! Primitiv! Atemporal! "Ce se mai poate face?"(Andrei Plesu)

Streinii, alogenii, veneticii etc in frunte cu Zsidanii Satanici au profitat de NEBUNIA TEMPORARA(temporary insanity) a armataratei/militaratzilor ceausisti in Decembrie'nsangerat, si au inhatat phuterea politicastra asupra tzoparlanului Roman! Aceasta e cauza primordială a războiului rromarlano-roman ce durează de 28 de ani; razboi transformat intr'un holocaust atipic dupa instaurarea Ocupației Amerikknaro-Israhatzelene in 2005. Facand o mica paranteza, cititi despre Ocupatia Romana. Romanii au golit de Daci(bărbati), Dacia Ocupata. Acum, Amerikknarii si Israhatzelenii, prin politicastri satanici gen JewhANUS, Drakknea si Sathanasiadis, GOLESC Rromarlania de Romani! In ultimii doi ani, ASEDIUL SATANIC al Amerikknarilor si Israhatzelenilor se materializează in forțarea politicastrilor sa cheltuie zeci de miliarde euro pe armament din Amerikk, de la firme proprietate israhatzeleana! Recrudescenta militarisMuismului e realitate. --- Cautati: "Petre Roman pulverizat de un politolog "celebru"(EVZ)" --- căutați: "Detaliu mai putin stiut! Pentru ce a fost facut Mircea Cosma, fostul sef al CJ Prahova, colonel al armatei romane(Stiripesurse.ro)" --- Ce se mai poate face?(Adevarul). --- Eseul lui Plesu este educativ. "Functionarimea" ce DISTRUGE cu incetul fosta Romanie, sunt, de fapt, Burghezia Rosie Satanică, militarat-seKurist ceaușistă. Plesu ii reduce la "chiar dinainte de '89". Nu inteleg de ce ii menajeaza? De ce nu le spune pe nume? --- Am ramas SIDERAT dupa ce am citit si comentat o stire despre un Greco-Tzigan Parlit ajuns, prin filieră politicastra, Director la Aeropartzul Kogo. Pe internet, am reusit sa gasesc stire despre SALARIUL lunar al veneticului ce'i urăște de moarte pe Romani - 4400$!! Directorul unui aeropartz din Rromarlania, mai are o singura responsabilitate - muierile de la curățenie. Fenomenul este generalziat! Politicastrii au produs lege specială si pt...soacre! In timp ce TINERII pleacă si nu vor mai reveni in...PatRAIA Rromarlana. --- Am gasit informatii despre... Intotero, sinistra ce vrea sa stopeze Exodul. Cu ajutorul propagandei facuta de Pergaitza. Ma'ntreb daca cele doua neroade stiu ce inseamna sa fii Roman!

Orlov
2 martie 2018
Ubi bene,ibi patria

Va marturisesc cu mana pe inima ca vremurile in care traim seamana intr-un fel cu vremurile staliniste care le-am trait in copilarie.De exemplu, stilul acesta gazetaresc al doamnei Andreea Perhaita imi este cunoscut.L-am intalnit ascultand stirile la radio si putin mai tarziu citind gazetele comuniste din anii '60.In plus,stilul doamnei Perhaita este inconfundabil.Il recunosc si cand nu semneaza.Intr-un stil asemanator scrie Ion Tita-Calin.Tinand cont ca exista o diferenta considerabila de ani intre doamna Andreea si domnul Ion Tita-Calin(asa vaz eu in poze) ma face sa cred ca stilul acesta triumfalist-stalinist de a scrie vine din fiinta noastra,din psihologia noastra ca popor.Altfel nu-mi explic de ce la o distanta de jumatate de secol ,chiar mai bine,textele gazetaresti cu iz stalinist se repeta.Si ca sa dam un exemplu,observati cum la inceputul articolului jurnalistul ne prezinta o stare de fapt trista,catastrofala generata probabil,ne lasa sa intelegem,de guvernarile anterioare,de saracia vremurilor trecute,de alte partide sau personaje politice de trista amintire(Basescu,Boc,Kovesi...etc).Dar astea au fost in trecut pentru ca noua putere instalata la Bucuresti este hotarata sa ne schimbe in sfarsit viata.Cu noile masuri,proiecte,REFORME anuntate de coana Vasilica soarta romanilor se va schimba.Viitor luminos ,tara noastra are.Spectacolul trist cu tineri care isi parasesc tara se termina intr-un stil triumfalist-stalinist.Gata ! ....S-a terminat cu slugarnicia la straini....Venim acasa,venim la mama !...Striga un pașoptist ! La Dreaku cu "patria ubi bene" ! Striga alt tanar pribeag...Avem un partid de toata isprava !.. Avem un guvern de patrioti,avem un program,avem mii de proiecte !....Trompetele si tobele se aud in fundal,pianul canta in surdina.Muzica patriotica imi da fiori reci.....am transpirat de emotie. Spectacolul se termina cu un grup de tineri patrioti care intra pe scena cu un tricolor in mana.Mandru ca sunt roman ! ..Striga un revolutionar pribeag .Slava tie partid iubit ! Striga altul.Veniti acasa,tineri romani ! PSD va iubeste !

Liviu Chilian
2 martie 2018
Cauza exodului(holocaust nesangeros) - kkpIUDAlismul-ultracleptomaniac de cumetrie

Am mai scris. Despre "primaria" din Tampitopole; "primărie" ce a dat bantustanului groazei un Fuhrer(Bashitler) si bandiți ultraimbokktiti precum Halaiku, Vikleanu si Schmeyer("Oprescu"). Schmeyer a folosit fonctia pt a fura sute milioane euro, bani depuși in Israhatzel. Si'a facut trupa de kknsilieri Zsidani. Unul a fost "condamnat" dupa caderea...doctorului pesedist-independent. FiErea, aceasta pigmee-narcisistă, a schimbat tactica lui Schmeyer - HOTIA va fi colectiva. Căutați pe CIA-FSB Ziare.com: "In cautarea companiilor înființate de Firea: Cum am fost dati afara dupa ce am intrebat cine, ce si unde lucreaza". --- Găsiți pe EVZaluzii: "Scenariu Exploziv: este Kkbriela Firea nasa noului administrator RADET, Burghiu...David A.?" --- Tot pe EVZaluzii(ce lupta feroce impotriva antianticoruptiei) gasiti confirmarea ASEDIULUI permanent al Ocupantului Amerikknar impotriva viitorului Tinerilor Romani: "Un primar arestat inainte de "alegeri", spune ca oficiali Amerikknari i'au cerut sa numească o persoana intr'o functie". --- Pigmeea-narcisistă FiErea e agenta sorosatanica! Va veni timpul cand merdia vor descoperi ca in fiecare din cele 20 companii înființate de ea, dictează un...Schmeyer("Oprescu"), adica, un Zsidan. FiERea va fi propunerea pesedista pt...alegerile fuhrerale. Veti vedea. Circul. "Doamna"...serioasa(stiti bancul cu seriosii...) se va fi lăsat rugata sa renunte la principiile ei, sa katindeze, sa învingă, sa...salveze țărișoara! Țărișoara golită de Tineri Romani! Huuooo!

PSD
2 martie 2018
Pleaca tinerii

Nu ne intereseaza oricum nu ne votau pe noi!

Eu
2 martie 2018
Pe dracu

Cainii latra ursu trece....daca aveti ceva in capatana plecati plecati plecati fara sa va uitati in urma!!! Tara asta nenorocita nu se va indrepta niciodata si trece viata pe langa voi tot asteptand asa. Va jur ca nu veti regreta.

Liviu Chilian
2 martie 2018
Ha! Tragicomedia(istoria) se repeta

Romanii au ocupat numai o treime din Dacia. Bărbații Daci ce au supravietuit macelului apocaliptic produs de Romani, au fost strânși precum oile, inlantuiti si trimisi pe mare in...Iudeea. Au supravietuit in jur de 10.000 de Daci...viteji si drepti intre Traci. Au fost organizati in doua legiuni. Cei ce au supravietuit celor 40 de ani de...serviciu militar, au primit pământ in Iudeea. Urmasii lor sunt Zsidanii de azi(d'aia Iudeii, Israhatzelenii etc 'e' roshkatzi si poarta barba - "ca tot ce'i...dacesc nu piere"). Precum înaintașii lor imperiali, Amerikknarii-suboameni sadici ce au Ocupat fosta Dacie, ii organizează in 2018 pe...bărbatele ce supraviețuiesc Holocaustului, in legiunebunii cu care spera sa'i ocupe si pe Rusiskkriotzi. Găsiti pe EVZaluzi: "Angajări in armata "romana". Sinistrul Mihai Fifor a facut anuntul: 6400 de posturi deblokkte". O legiunebuna jumate. --- Merdia spun ca...bărbatele Rromarlani se omoară intre ei sa ajunga Militzigani - 10 kktindati pe loc -, ca sa'i apere pe criminali! Acu', se vor omori sa ajunga si karne de tun pt...Salvatorul Amerikknar. Flankkle estic, păzea! Vin legionarii Rromarlani-amerikknarizati sa te apere! Pt armatarata e bani. Nu si pt educatia copiilor Romani!! Huuooo!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Ianuarie 2018
Stire din Social : Pensii mai mari, în 2018
Pagina a fost generata in 0.5293 secunde