Perspectivele economice ale României se mențin pe primul loc în Europa Centrală și de Est

481
Perspectivele economice ale României pe termen de șase luni s-au menținut în august pe primul loc în Europa Centrală și de Est (ECE), în contextul înrăutățirii mai reduse a așteptărilor față de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW.

Indicele care măsoară percepția analiștilor pentru următoarele șase luni a scăzut cu 11 puncte, la -0,1 puncte. Pe locul al doilea s-a plasat Polonia, al cărei indice a coborât cu 12 puncte, la -15,2 puncte.

Cel mai mare declin al încrederii a fost consemnat de Cehia, cu 28,9 puncte, la -31,5 puncte, urmată de Ungaria, cu 23,2 puncte, la 15,7 puncte.

Toate țările de regiunea ECE analizate au consemnat scăderi ale percepției analiștilor.

La nivelul ECE, indicele așteptărilor economice a pierdut 21,4 puncte și a atins -26,4 puncte, se arată în sondajul realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste.

În privința situației economică actuale, România a rămas pe penultimul loc în regiune, înaintea Ungariei. Indicele pentru România a pierdut 12,9 puncte, coborând la -40,7 puncte. În cazul Ungariei, indicele a scăzut cu 14,7 puncte, la -47,2 puncte.

În Europa Centrală și de Est, percepția pentru situația economică actuală a evoluat negativ cu 10,1 puncte, la 2,8 puncte.

Așteptările pentru Bursa de la București aproape au stagnat în august, indicatorul referitor la evoluția indicelui BET, care include cele mai lichide zece acțiuni de pe bursă, consemnând o scădere de numai 0,2 puncte, la 17,9 puncte. Bursa din România a coborât însă puternic și se află abia pe locul 7 din 10, față de restul burselor din regiune, care au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale percepției.

Indicele care măsoară așteptările pentru evoluția leului a scăzut cu 8,6 puncte, la 17,9 puncte. Singurele monede pentru care indicele a scăzut sunt leul, zlotul polonez și kuna croată.

La sondajul efectuat în intervalul 4-18 iulie au participat 70 de analiști. Sondajul include, în regiunea Europei Centrale și de Est, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 26 Iulie 2011
Stire din Actual : Europa, în stare de alertă
Pagina a fost generata in 0.3201 secunde