Piața imobiliară nu dă semne de relansare

322

Articole de la același autor

Prețul proprietăților rezidențiale a crescut în decembrie 2018 cu doar 0,88% față de nivelul atins în aceeași perioadă a anului precedent. Este cel mai mic salt din 2015 și până în prezent. Pentru trimestrul al doilea al anului 2019, instituțiile de credit estimează o evoluție relativ constată a prețurilor locuințelor. 


Numărul tranzacțiilor de imobile rezidențiale a continuat să scadă. În primul trimestru din 2019, față de aceeași perioadă a anului precedent, diminuarea a fost de 26%. Pe de altă parte, a crescut perioada necesară vânzării unui apartament la 90 zile (în medie pentru ultimul trimestru din 2018), comparativ cu 81 zile în aceeași perioadă a anului 2017. 


Pe segmentul pieței imobiliare comerciale s-a remarcat o evoluție modestă a chiriilor și a ratelor de ocupare. 
Oferta de clădiri imobiliare a urmat o traiectorie mixtă. Pentru segmentul clădirilor rezidențiale, volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a scăzut cu 13% în intervalul aprilie 2018 - martie 2019 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, pe când numărul de locuințe terminate în cursul anului 2018 a fost cu 12% mai mare față de anul precedent. 


Gradul de acoperire a împrumuturilor prin garanții pentru creditele nou acordate sectorului populației (cu excepția creditelor de tip Prima Casă) în perioada aprilie 2018 - martie 2019 a fost de 76% (valoarea mediană), în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului precedent, dar în continuare la un nivel adecvat din punct de vedere prudențial. 


Accesibilitatea la piața creditului ipotecar a continuat să se mențină la un nivel ridicat, dar în scădere față de perioada anterioară.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9711 secunde