Pirații somalezi sunt tot mai activi și agresivi

399
Pirații somalezi sunt tot mai activi și agresivi - piratiisomalezi-1528211577.jpg

Articole de la același autor

Numărul incidentelor de piraterie s-a dublat în largul coastei Africii de Est, în 2017 față de 2016, arată ultimul raport al programului One Earth Future (OEF)’s Oceans Beyond Piracy. Acest lucru indică faptul că rețelele criminale somaleze sunt în continuare capabile de atacuri sofisticate, se spune în document. 


Autorii solicită o abordare nouă pentru combaterea amenințărilor maritime, întrucât numărul total al atacurilor piraterești și de jaf armat împotriva navelor străine a crescut, în această zonă, la 54, în 2017, față de 27, în 2016.


Costurile privind securitatea navelor care tranzitează Golful Aden și Oceanul Indian se mențin ridicate, navele fiind nevoite să apeleze la serviciile gărzilor înarmate.


În 2017, un număr de 1.102 marinari au fost afectați de fenomenul pirateriei și de jafurile armate în regiunea Oceanului Indian de Vest. Raportul menționează faptul că membrii echipajului de pe "FV Siraj" sunt încă în captivitate după trei ani de abordarea navei.


Potrivit experților în domeniul maritim, pirații somalezi sunt înarmați cu arme automate și aruncătoare de grenade. Uneori folosesc skiffuri (ambarcațiuni rapide) lansate de pe navele-mamă (vase de pescuit capturate). Astfel, reușesc să efectueze atacuri la mare distanță de coasta Somaliei.


Analizând cauzele fenomenului, experții apreciază că lipsa oportu-nităților economice și prevalența  pescuitului ilegal din zona de coastă a Somaliei îi determină pe mulți somalezi să ia drumul pirateriei. Aceasta este privită atât ca o formă de protest, cât și ca o soluție, în lipsa altor opțiuni.


Raportul analizează impactul uman și economic al pirateriei și al jafului pe mare în regiunea de vest a Oceanului Indian, în Golful Guineea, Asia, America Latină și Caraibe. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3487 secunde