Poliţa de asigurare ar putea fi obligatorie la vânzarea sau închirierea locuinţei

1404
Poliţa de asigurare ar putea fi obligatorie la vânzarea sau închirierea locuinţei - fondpolitadeasigurare1-1611342470.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu 13 ani, asigurarea locuinţei devenea obligatorie în România. Chiar dacă proprietarul avea o asigurare facultativă, prin Legea 260/2008 era obligat să încheie şi o poliţă obligatorie, la expirarea celei facultative, care să acopere dezastrele naturale. Doi ani mai târziu, legea se modifică şi rămâne suficientă doar asigurarea facultativă, cu condiţia, să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie. Această brambureală dar şi lipsa de încredere în sistemul asigurărilor locuinţelor, a dus de la an, la an, la încheierea a tot mai puţine poliţe de asigurare obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD).

Una din cinci locuinţe avea anul trecut o poliţă de asigurare PAD încheiată, ceea ce înseamnă că peste şapte milioane de locuinţe figurează ca neasigurate. Sunt datele societăţii care gestionează asigurările obligatorii de locuinţe (PAID). Pentru a corecta această situaţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vine cu propunerea, ca la vânzarea sau închirierea unei locuinţe să existe şi poliţa de asigurare obligatorie. Schimbarea din temelii a legii asigurării obligatorii a locuinţelor a fost iniţial gândită de doi parlamentari PSD, care în 2019 au depus spre dezbatere la Senat un proiect de lege în acest sens. Numai că, cei din conducerea ASF şi PAID au văzut diferit efectele acestor măsuri şi noua variantă a legii a rămas în sertar. Acum, poliţa PAD asigură în caz de inundaţii, cutremur şi alunecări de pământ. Pentru o primă obligatorie de 10 euro sau 20 de euro, suma asigurată este de 10.000 euro sau 20.000 euro. Chiar şi aşa, lumea fie este sceptică sau nu înţelege ce înseamnă o asigurare, fie este prea săracă şi nu îşi permite una. „Am avut asigurare de locuinţă dar nu am mai făcut pentru că nu mi s-a mai părut necesară. Eu stau la bloc, deci pe mine mă interesează doar asigurarea în caz de cutremur. Şi să fim serioşi, dacă e să vină un cutremur mare, de unde vor avea ei bani să dea la atâta lume? Iar în haosul care se va crea, sigur va fugi unul cu banii”, ne-a spus Marian Gheorghe, pensionar. „Ar trebui asigurările astea să fie personalizate pe nevoile oamenilor. Dacă eu stau la etajul 3, de ce să scrie în poliţa mea, asigurare împotriva inundaţiilor, spre exemplu, că doar nu vine potopul, nu? Vreau o asigurare împotriva dezastrelor casnice, că mă inundă vecinul, că-mi dă foc la casă, dar nu aşa generalităţi pentru care trebuie să cotizezi toată viaţa şi nu te alegi cu nimic”, a declarat Aneta Marin, lucrător comercial.

Poliţa PAD, necesară individului şi nu clădirii

În cazul în care poliţa PAD devine obligatorie la vânzarea sau închirierea locuinţei, va avea ca efect doar mărirea numărului de acte şi atunci dosarul va deveni unul stufos. „Această măsură nu o văd nici oportună, nici inoportună. Nu ştiu cu ce ar îmbunătăţii documentaţia de vânzare-cumpărare, cu ce i-ar ajuta pe cei doi, vânzător şi cumpărător. Cred că ajută autorităţile să mai strângă nişte bani la buget. Asigurarea obligatorie are efect pe numele celui care a încheiat-o şi nu pe numele celui care cumpără casa respectivă. Mai bine, din documentaţia de vânzare/închiriere ar fi fost obligatorie prezentarea facturilor şi a chitanţelor de la utilităţi. În momentul acesta este obligatorie adeverinţa de la asociaţia de proprietari, iar lipsa ei anulează contractul de vânzare-cumpărare”, a precizat Liliana Băncilă, consultant imobiliar. Numărul mic al poliţelor PAD încheiate de populaţie este explicat de reprezentanţii ASF prin faptul că, primăriile nu au aplicat sancţiuni pentru nerespectarea legii, care spune că, „lipsa poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei atrage amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei”. O decizie în privinţa obligativităţii poliţei PAD la contractele de vânzare-cumpărare şi închiriere va fi luată în perioada următoare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 10 Ianuarie 2021
Stire din Economie : Fondurile pensiilor facultative au crescut
Miercuri, 02 Decembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Luni, 30 Noiembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 12 Noiembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4979 secunde