Pregătiri pentru grădină şi livadă. Ce trebuie să ştiţi pentru a obţine recolte bogate

515
Pregătiri pentru grădină şi livadă. Ce trebuie să ştiţi pentru a obţine recolte bogate - fondpregatireagradinii-1611255853.jpg

Articole de la același autor

Mai este puţin şi ne despărţim de ianuarie, zis şi gerar şi vine februarie, care, în tradiţia populară se mai numeşte şi făurar, tocmai pentru că ţăranii se pregăteau pentru primăvară şi îşi făureau unelte pentru munca câmpului şi gospodăriei. Aşadar, sunt utile sfaturile privind lucrările din grădini şi livezi şi câteva trucuri pentru a obţine produse sănătoase şi naturale.

Se ştie că luna februarie este capricioasă fiind la graniţa dintre iarnă şi primăvară. Din bătrâni se spune că dacă în februarie nu mai dă îngheţul, atunci se poate să dea mana în restul anului. Iar dacă nu mai ninge şi nu viscoleşte, atunci Paştele vine cu haină albă de zăpadă. Şi cum zice o vorbă, că „omul gospodar îşi face iarna căruţă şi vara sanie”, acum este momentul ca fermierii să se pregătească pentru muncile agricole ce îi aşteaptă. Se fac comenzi la inputuri (seminţe, fertilizanţi, stimulatori, îngrăşăminte), se pregătesc utilajele, iar dacă nu s-a făcut în toamnă, se pregăteşte terenul pentru însămânţarea de primăvară. În grădini acum se produc răsadurile de tomate, de ardei şi se pregăteşte materialul de plantare pentru culturile timpurii cum ar fi ridichi, spanac, salată etc. Legumicultorii care au sere pot începe plantarea lor. Se pregătesc tuberculii cartofilor timpurii pentru preîncolţire. Tot acum se taie arbuştii care şi-au încetat ciclul de înflorire, se replantează bulbii de ghiocei, de zambile, de narcise. Butaşii de trandafir se pot planta doar dacă nu revine îngheţul. Foarte importantă este şi pregătirea pământului. Se greblează şi se strâng frunzele uscate, crengile, se îndepărtează plantele uscate şi se sapă. Se adaugă un strat de gunoi de grajd sau de compost, bine ar fi să fie natural. Poate acum, că a intrat în vigoare legea compostului, fermierii vor folosi produse biodegradabile pentru a fertiliza pământul. Un compost organic îmbunătăţeşte calitatea solului, menţine apa şi îl protejează de substanţele chimice. Ar fi bine ca parcela de pământ să fie acoperită cu o folie de plastic care are rol să menţină umiditatea şi căldura. Dacă solul este nisipos, construiţi răzoare uşor ridicate care vor drena mai bine pământul.

În a doua parte a lui februarie se plantează pomii fructiferi

Livada trebuie şi ea pregătită. Potrivit specialiştilor în domeniu, se efectuează lucrări de tăieri pentru meri şi peri. Prunii, cireşii, piersicii necesită mai multă grijă şi nu se taie acum, ci mai la vară. Însă acum se pot planta. Se aplică stropiri la toate speciile de pomi fructiferi. Primele două tratamente de iarnă se fac la interval de cel puţin zece zile. Rădăcinile pomilor fructiferi se acoperă, dar nu prea mult, cu gunoi de grajd putrezit sau cu compost de grădină. Lăstarii de zmeur se taie de la nivelul solului pentru a stimula creşterea unor noi lăstari. Viţa de vie se pregăteşte şi ea, dar mare atenţie la temperaturi. Nu trebuie să fie mai mici de 5 grade Celsius pentru a începe tăierea. Mai trebuie să aveţi în vedere toaletarea gardului viu. Dacă vremea este încă rece, nu uitaţi să umpleţi hrănitoarele pentru păsări. Pregătiţi din timp butoaiele să strângeţi apa de la ploi, care este bună pentru florile care iubesc acciditatea. Apa de la robinet sau fântână este alcalină. Şi încă un sfat, pentru începătorii grădinăritului, dacă nu ştiţi ce sol aveţi puteţi achiziţiona un kit pentru testare, care vă va ajuta să alegeţi plantele potrivite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4278 secunde