Prețul uriaș al carburanților i-a scos pe agricultori în stradă

524
Sindicaliștii din agricultură îi acuză pe actualii guvernanți și pe întreaga clasă politică de haosul din agricultură, de faptul că își aduc aminte, doar înainte de alegeri, că aceasta este un sector prioritar al economiei. În prezent, 80% din produsele agro-alimentare de pe piața românească provin din import. Aceasta este dovada colapsului în care se află agricultura națională, spun sindicaliștii.
Ieri, în capitală și în 14 județe, au avut loc mitinguri, marșuri și pichetări ale instituțiilor guvernamentale și prefecturilor. Acțiunile au fost organizate de Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură "Agrostar", în colaborare cu Blocul Național Sindical.
La București, protestarii au adus în stradă utilaje, mașini agricole și manechine pe care erau lipite fotografiile principalilor actori de pe scena politică – miniștri, șefi de partide de la putere și din opoziție și președintele țării.
Sindicaliștii solicită inițierea unui act normativ prin care prețul motorinei pentru lucrările agricole să se reducă cu 50% față de cel practicat la pompă. Federația "Agrostar" susține că, în prezent, sub-venția pe care o primește fermierul român reprezintă doar 8% din subvenția fermierilor europeni. Organizația acuză guvernul că: nu a acordat subvențiile de 1.000 lei la hectar în sectorul vegetal, de 200 – 1.000 euro la hectar în sectorul de legume și fructe, de 0,4 – 0,5 lei pe litrul de lapte, că nu sprijină tinerii din mediul rural, că nu protejează exploatațiile agricole de atacul mafiei imobiliare.
Federația "Agrostar" a aten-ționat guvernul că "dacă nici acum nu va rezolva proble-mele din agricultură, acțiunile agricultorilor se vor radicaliza și vor avea loc blocări de drumuri naționale, intrări în orașele de reședință etc."
La Constanța, acțiunea de protest a "Agrostar" a beneficiat de sprijinul organizatoric al Filialei BNS. Ieri, în fața prefecturii, s-au adunat circa 150 de sindicaliști: lucrători și fermieri din agricultură, dar și salariați din DMHI Mangalia, SNC, Federația Națională a Sindicatelor Portuare, din transportul local, de la Poștă, din sectorul energetic și din finanțele publice.
"Sindicatele din agricultură sunt conștiente că prețurile foarte ridicate la combustibili conduc la scumpirea tuturor produselor agricole și tocmai de aceea cer ieftinirea motorinei cu 50% la pompă – a declarat Vasile Oțelea, liderul Filialei BNS. Agricultorii solicită ca prețurile produselor agricole din țară să se vândă la același preț cu al produselor similare din Uniunea Europeană, iar subvențiile din agricultura românească să fie aceleași cu cele din comunitatea europeană." O delegație a protestatarilor a depus, la prefectură, un memoriu al Federației "Agrostar" și al producătorilor agricoli din județul Constanța, pentru a fi înaintat guvernului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6961 secunde