Prețuri de mizerie pentru recolte record

295
Prețuri de mizerie  pentru recolte record - preturidemizerie-1402494671.jpg

Articole de la același autor

"Începem campania de recoltare a orzului. Peste o săptămână, intrăm la rapiță, iar în opt - zece zile, pornim secerișul grâului" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Gheorghe Lămureanu, vicepreședintele Ligii Agricultorilor Privați.

În județul Constanța, au fost semănate în toamna anului trecut: 167.432 ha cu grâu și secară, 910 ha cu triticale (grâu și secară pentru furaj), 28.625 ha cu orz, 27.753 ha cu orzoaică de toamnă și 24.525 ha cu rapiță de toamnă. Suprafețele înființate cu aceste culturi sunt mai mari decât anul trecut.

Culturile arată bine, cu toate că, în unele zone, ploile scurte, dar abundente au culcat plantele la pământ, relatează Lămureanu.

"Problema noastră cea mai mare o reprezintă prețurile foarte mici. La această oră, prețurile de achiziție sunt de 50 - 60 de bani pe kilogram, la orz, 320 euro pe tonă, la rapiță, și 70 - 75 de bani pe kilogram. Degeaba avem recoltele bune, dacă nu avem și un câștig pe măsură" - afirmă Lămureanu.

Fermierii constănțeni au încheiat contracte cu marii angrosiști de cereale, care domină piața internă și externă. Între 40 - 50% din recoltă va fi livrată la prețurile deja fixate de către aceștia. Agricultorii n-au încotro. Au nevoie urgentă de bani pentru a returna creditele la bănci.

Restul cantităților vor fi păstrate în depozite și silozuri, prețurile urmând a fi stabilite, de aceeași mari angrosiști, în funcție de evoluția piețelor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5775 secunde