Prizonieri în labirintul finanțărilor comunitare

158
Prizonieri în labirintul finanțărilor comunitare - prizonieri-1428247329.jpg

Articole de la același autor

Ghidul solicitantului pentru depunerea de proiecte dă dureri de cap celor ce încearcă să-l citească


Ministerul Fondurilor Europene a pus în dezbatere publică "Ghidul solicitantului pentru depunerea de proiecte în cadrul programului operațional de asistență tehnică 2014 - 2020. Trebuie precizat că acesta este unul dintre cele opt programe strategice din cadrul acordului de parteneriat dintre Uniunea Europeană și România, pentru perioada 2014 - 2020. Propunerile de proiecte se lansează începând din aprilie 2015, cererile de finanțare putând fi depuse până în iunie 2023, iar termenul limită pentru implementarea proiectelor este decembrie 2023. Bugetul total al programului este de 251.214.020 euro, din care: 212.765.958 euro - contribuția UE, iar 38.448.062 euro - contribuția de la bugetul de stat.


Întrucât obținerea finanțării este o problemă extrem de încâlcită, de complicată, a fost elaborat ghidul care să călăuzească pașii potențialilor solicitanți, prin hățișul birocrației fondurilor europene. Lăudabilă inițiativă, numai că rezultatul este dezastruos. În loc să te ajute să te descurci, ghidul mai mult te încurcă. De vină sunt arhitectura acestuia și, mai ales, limbajul greoi, lipsit de claritate, încărcat cu prea multe abrevieri, care împiedică cititorul să înțeleagă ce au vrut să comunice autorii. Iată un exemplu ales la întâmplare:


"Sprijinirea funcționării sistemului de management și control al FSC cu excepția POCTE, prin dezvoltarea unui nou sistem informatic unitar SMIS2014+, gestionat (la nivel tehnic  și administrativ) de Unitatea Centrală  SMIS din MFE, ce-și propune să  fie mai eficient față  de sistemul SMIS utilizat pentru IS 2007-13, răspunzând mai bine nevoilor sistemului FSC. Va fi explorată și includerea FEAD în sfera de acoperire a SMIS2014+." Cele peste 100 de pagini ale documentului sunt scrise cam în halul acesta.
Închipuiți-vă, stimați cititori că v-ați afla pe munte, în codru și că n-ați avea la îndemână pentru a vă orienta decât un ghid conceput într-un stil asemănător. Cu certitudine că nu v-ați descurca și ați rămâne prizonierii muntelui, pe vecie.


Efectul ghidului elaborat de Ministerul Fondurilor Europene tocmai acesta este: face din solicitanți, prizonierii labirintului birocratic al finanțărilor comunitare.


Este greu de crezut că în tot ministerul nu există o mână de oameni deștepți, care să știe să explice clar și care să conceapă un ghid pe înțelesul solicitanților. Domnilor, o fi legislația finanțărilor europene stufoasă și greu de înțeles de către neinițiați, dar tocmai aceasta este obligația ministerului de resort să o facă inteligibilă și să-i ghideze pe solicitanți pe unde să meargă. Faptul că România are gradul cel mai scăzut de absorbție al fondurilor europene, că foarte multe dintre proiecte nu sunt acceptate, se datorează incapacității acestui minister de a le explica clar românilor ce au de făcut pentru a obține finanțare.


Eu îi propun noului ministru al fondurilor europene, Marius Nica, să facă următorul test: să le dea spre lectură, miniștrilor Cabinetului Ponta, în frunte cu premierul, ghidul solicitantului și, apoi, să-i întrebe dacă au înțeles ceva. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5022 secunde