Programul de tranziţie a fost finalizat. Fermierii au la dispoziţie 6,2 miliarde de euro pentru dezvoltare

304
Programul de tranziţie a fost finalizat. Fermierii au la dispoziţie 6,2 miliarde de euro pentru dezvoltare - fond1-1616178305.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a susţinut recent o conferinţă de presă în care a prezentat ce programe vor fi finanţate şi ce sume de bani au fost alocate pentru 2021. Pe lângă programele consacrate, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Programul Naţional Stategic şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fermierii vor avea la dispoziţie fonduri prin programul pentru perioada de tranziţie.

Pandemia a subţiat şi bugetul Ministerului Agriculturii, care din banii repartizaţi trebuie să acopere atât nevoile fermierilor, dar şi să dezvolte domeniul, la cerinţele anului 2021. Tendinţa ministerului pentru perioada următoare este să sprijine dezvoltarea depozitării, să acorde o atenţie sporită pentru procesare dar şi pentru măsurile de agromediu. O noutate absolută în acest an este sprijinirea zonei montane, pentru care a fost alocată suma de 26 de milioane de euro, la care se adaugă 60 de milioane de euro pentru investiţii în ferme zootehnice. „Sunt două tipuri de activităţi care au fost realizate în această perioadă, finalizarea programului de tranziţie pentru perioada 2021-2022 şi demararea tuturor programelor din bugetele naţionale. Suma alocată pe bugetul de tranziţie este de 6,2 miliarde euro”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii. Din această sumă 3 miliarde de euro vor fi plăţi directe, iar 3,2 miliarde de euro vor fi plăţi pentru măsurile finanţate prin Pilonul II. În ceea ce priveşte sursa de finanţare pentru submăsuri, acestea se compun din 2,56 miliarde de euro din PNDR, la care se adaugă 700 de milioane de euro din instrumentul de redresare EURI (Instrumentul de redresare economică al UE).



Ce domenii vor primi cei mai mulţi bani


Pentru următorii doi ani sumele vor fi repartizate astfel: pentru zonele cu constrângeri naturale sunt alocate 660 de milioane de euro; pentru măsurile de agromediu sunt alocate 288 de milioane de euro – 142 de milioane din PNDR şi 146 de milioane de euro din fondurile EURI. Agricultura ecologică va primi 228 de milioane de euro, iar grupurile de acţiune locală, GAL-urile vor primi 123 de milioane de euro. Exploataţiile pomicole, măsura 4A, vor primi 120 de milioane de euro pentru înfiinţare, depozitare şi procesare. Sectorul non-agricol va primi, pentru măsurile 6.2 şi 6.4 (înfiinţare şi modernizare), 150 de milioane de euro din fondurile EURI. 273 de milioane de euro vor merge pentru măsura 14, bunăstarea porcilor şi a păsărilor. Primele de asigurare a culturilor, măsura 17.1, sunt prinse cu suma 20 milioane de euro. UAT-urile au alocate 100 de milioane de euro, pentru măsura 4.2, procesare şi marketing 140 de milioane de euro, iar pentru dezvoltarea fermelor mici au fost prevăzute 61 de milioane de euro. Pentru cooperative şi lanţul de aprovizionare se vor da 50 de milioane de euro. Programul Naţional Strategic va începe efectiv din 2023. Cu toate acestea, programul a primit o finanţare de tranziţie, în special pe măsura 4.1, investiţii în exploataţii agricole, mai ales pentru integrarea producţiei în ferme, pentru procesare şi depozitare fiind alocată suma de 760 de milioane de euro. Astfel, fermierii vor fi sprijiniţi să construiască capacităţi de depozitare şi procesare. Achiziţiile simple de utilaje agricole şi irigaţii la nivelul fermelor vor primi 125 milioane de euro. Pentru încurajarea procesării în ferme, sectorul vegetal va primi 55 de milioane de euro şi sectorul zootehnic 55 de milioane de euro. Tinerii fermieri vor putea accesa 75 de milioane de euro pentru achiziţionarea utilajelor agricole, iar pentru programul instalarea tinerilor fermieri a fost alocată suma de 100 de milioane de euro.

Criterii noi de eligibilitate

Pentru a beneficia de aceste sume au fost introduse criterii noi de selecţie. Printre care, enumerăm, maturitatea proiectului care se referă la documentaţia adusă dar şi la sustenabilitatea proiectului din perspectiva aspectelor de mediu şi managementul riscului; maturitatea solicitantului în sensul vechimii desfăşurării activităţii, pentru a veni în sprijinul formării cooperativelor agricole şi principiul accesului la finanţare, pentru a prioritiza solicitanţii care nu au mai beneficiat de finanţare. Alocarea maximă pe proiect va fi de 1.500.000 de euro pentru ferme zootehnice, legume în spaţii protejate şi cooperative. Programul de tranziţie pentru următorii doi ani este înaintat Comisiei Europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0692 secunde