Proprietar de câine? Iată ce ești obligat să faci, de acum înainte

282
2
Proprietar de câine? Iată ce ești obligat să faci, de acum înainte - caine1366300628-1389265113.jpg

Articole de la același autor

Ordinul pentru aprobarea normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân a fost transmis, în data de 8 ianuarie către Monitorul Oficial al României, în vederea publicării, a anunțat, astăzi, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Ordinul va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării.


În Ordinul menționat sunt prevăzute obligativitatea proprietarilor de a-și identifica și înregistra câinii și modul de funcționare și de gestionare a Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân. 


Astfel, câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate, care atestă identificarea și înregistrarea animalului în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, precum și acțiunilor sanitare veterinare efectuate, atrag atenția reprezentanții ANSVSA. 


Potrivit acestora, câinii se identifică și se înregistrează cu respectarea următoarelor termene: câinii nou născuți cu proprietar - în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora; câinii adulți cu proprietar - până la data de 1 ianuarie 2015 și în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora și cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei; câinii proveniți din adăposturile publice - în momentul adopției, înainte de a părăsi adăpostul;


Potrivit ANSVSA, înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân a câinilor identificați se realizează odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân – RECS (cabinete veterinare), respectiv în maxim 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.


Câinii identificați înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificați, înregistrați și se vor emite noi carnete de sănătate, conform prezentelor norme.


Pentru înregistrarea câinilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidență al Câinilor fără Stăpân, documentele și informațiile de identificare necesare și vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.


Proprietarii de câini au obligația de a notifica medicului veterinar de liberă practică, operator al Registrului de Evidență al Câinilor fără Stăpân, în termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte.




Comentează știrea

ion
9 ianuarie 2014
cainii de apartament

vrem ca si in Ct, Consiliul local sa modifice legea, in sensul ca cei care doresc sa tina caine la bloc , sa ceara semnari de la TOTI locatarii/ vecinii; daca 1 singur vecin nu este de acord , nu tii caine la bloc, te muti la casa/ curte...astfel de lege exista in alte orase; la fel primaria sa ii taxeze suplimentar pe propr. de caini pt mizeria pe care o lasa in parcuri,aleile din jurul blocului, cel putin cat platim noi pt o persoana la taxa de habitat; inca nu am vazut ca o patrula de politie locala/jandarmi sa amendeze pe cineva ca nu a strans mizeria lasata de caine, desi legea exista !

x
9 ianuarie 2014
caini

In jurul blocului F Tasaul se aduna foarte multi proprietari de caini de prin blocurile vecine,sa-si faca nevoile. Vreau sa se ia atitudine. M-am saturat sa tot calc in mizeria lor. De ce nu aplica nimeni legea, care obliga proprietarul de caini sa stranga mizeria lasata peste tot?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Iulie 2013
Stire din Cetățenești : Ce trebuie să facă un șomer
Pagina a fost generata in 0.5302 secunde