Răceala și gripa, afaceri profitabile. Se schimbă condiţiile pentru înființarea farmaciilor

221
Răceala și gripa, afaceri profitabile. Se schimbă condiţiile pentru înființarea farmaciilor - fond-raceala-si-gripa-1722355452.jpeg
Farmaciile au fost dintotdeauna o afacere profitabilă. Înființate imediat după Revoluție ca ciupercile după ploaie, acum nu există stradă în marile orașe pe care să nu fie câte trei-patru, dacă nu chiar două una lângă alta. Pentru a ține în frâu acest fenomen, guvernanții iau în calcul să schimbe regulile jocului: Vor taxe mai mari pentru înființarea lor.


Nici Constanța nu stă rău la capitolul farmacii. La începutul anului 2024, Legea farmaciei nr.266/2008 a fost actualizată, astfel că ar fi trebuit să se înființeze farmacii în funcție de necesitățile comunității și de numărul de locuitori. Potrivit acestei modificări, în Constanța, oraș reședință de județ, ar trebui să existe o farmacie la 3500 de locuitori. Numai că, dacă avem un excedent în oraș, acela constă în numărul mare de farmacii. Potrivit informațiilor publicate de Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, în luna iulie existau, doar în municipiu, peste 210 farmacii care colaborează instituțional cu CAS. Dincolo de fabricile de medicamente, farmaciile au ajuns să reprezinte unul dintre cele mai profitabile business-uri, cu o cifră de afaceri care ar putea trece în acest an de granița de 30 de miliarde de lei, un rezultat istoric, arată o analiză Frames. Într-o țară în care automedicația este un fenomen larg răspândit, farmacia este locul în care mulți dintre români caută soluțiile pentru problemele de sănătate pe care le au. “Am mai multe afecțiuni și am nevoie de medicamente. Sunt multe farmacii, e adevărat, doar aici în Tomis Nord cred că batem recordul la numărul farmaciilor. Avem chiar și 14 farmacii aici pe Cișmelei. Dacă nu erau bănoase nu le înființau. Chiar dacă sunt unele lângă altele, pe noi pensionarii ne ajută că găsim mai repede medicamentele prescrise. Când le au, dar sunt luni când mergem din farmacie în farmacie și nu le găsim. Cât despre prețuri, mă duc mereu la o farmacie dragă mie, că sunt prețuri mai mici”, ne-a relatat Mariana Popa, pensionară.


Afaceri de 30 de miliarde de lei


Afacerile celor peste 3800 de firme specializate în comercializarea cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate ( CAEN 4773) la nivel național, ar putea trece în acest an de nivelul de 30 de miliarde de lei. Firmele respective au încheiat anul 2023 cu afaceri de 24,2 miliarde de lei, iar estimările arată că anul a fost unul și mai spectaculos prin prisma încasărilor. “Creșterea puternică a preţurilor din 2023 și avansul semnificativ al consumului de astfel de produse au făcut ca 2023, din datele preliminarii, să reprezinte cel mai bun din istorie pentru farmaciile din România, cu o cifră de afaceri de peste 27 miliarde de lei și un profit estimat la 2 miliarde de lei, în creștere cu 800 milioane de lei faţă de nivelul din 2022”, arată același raport. Față de 2022, afacerile farmaciilor au crescut de aproape 3 ori, de la 8,7 miliarde lei la 24,2 miliarde lei în 2023, iar profitul net s-a dublat, de la 464,4 milioane lei la 1,18 miliarde lei.


Reglementări noi


Pentru a stopa acest fenomen de explozie a apariției farmaciilor, Guvernul pregătește noi reglementări. Astfel, taxele de înființare și amenzile vor crește. Spre exemplu, se majorează de la 3.000 de lei la 5.000 de lei taxa pentru înființarea unei farmacii în mediul urban, iar pentru înființarea în mediul rural taxa va crește de la 150 lei la 1.000 lei. De asemenea, amenzile maxime vor fi majorate substanțial, iar pentru recidiva mai multor contravenții decât prevede acum legea se va ajunge chiar la anularea autorizației de funcționare a farmaciei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4125 secunde