Reacție din BNR la proiectul privind repatrierea rezervelor de aur

295
Reacție din BNR la proiectul privind repatrierea rezervelor de aur - adrianvasilescu-1551372621.jpg

Articole recomandate

Banca Națională a României așteaptă o solicitare de aviz cu privire la proiectul de lege referitor la rezerva de aur, iar acesta va fi însoțit de un amplu document de explicații și atunci nu este corect ca voci de la BNR să înceapă să-și spună părerea în spațiul public înainte de a pleca acest document, a declarat pentru Agerpres Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.


"Banca Națională nu va intra în dezbaterea publică privind proiectul de lege cu rezerva de aur. Motivul este unul singur. Legea Băncii Naționale spune așa: sunt cinci atribuții ale Băncii Naționale și articolul 2, punctul 1, litera e arată că Banca Națională printre cele cinci atribuții administrează rezervele internaționale ale României. Iar articolul 3, punctul 2 zice că orice proiect de act normativ care privește domeniile în care Banca Națională are atribuții va fi adoptat după ce în prealabil s-a solicitat avizul Băncii Naționale a României. Deci Banca Națională, potrivit legii, așteaptă o solicitare de aviz. Avizul acesta va fi însoțit de un amplu document de explicații și atunci nu este corect, nu este normal, nu este uzual ca voci de la Banca Națională să înceapă să-și spună părerea în spațiul public înainte de a pleca acest document de la Banca Națională care să exprime poziția Consiliului de Administrație al acestei instituții", a spus Adrian Vasilescu.


Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Națională a României (BNR) în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Proiectul care modifică Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României mai prevede că BNR va urmări menținerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României și, dacă există pericolul diminuării rezervelor, să prezinte un raport Parlamentului și Guvernului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3006 secunde