Reactorul nuclear de la Cernavodă va fi recondiţionat cu bani de la americani

391
Reactorul nuclear de la Cernavodă va fi recondiţionat cu bani de la americani - proiectulnuclearsursaeconomicane-1602264123.jpg

Articole de la același autor

Cel mai mare pachet de finanţare primit până acum de România din partea Statelor Unite ale Americii, va fi semnat de către ministrul Economiei, Virgil Popescu şi de omologul său american, Dan Brouillette, a anunţat Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în cadrul Bucharest Forum online, organizat de Institutul Aspen.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, aflat zilele acestea în Statele Unite ale Americii s-a întâlnit, vineri, cu secretarul american pentru energie, Dan Brouillette, pentru a perfecta un Acord de cooperare interguvernamentală. Proiectul în valoare de 8 miliarde de dolari prevede recondiţionarea unuia dintre cele două reactoare nucleare de la Cernavodă şi renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă. „Acest proiect, în valoare de 8 miliarde de dolari, va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică”, a spus Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii. În partea a doua a zilei, ministrul Popescu se va întâlni cu preşedintele EXIM (Băncii de Export-Import a SUA), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înţelegere care vizează finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă şi alte proiecte din România. Diplomatul american a precizat că este vorba despre cel mai mare pachet de finanţare primit de România, ceea ce indică încrederea pe care o au Statele Unite „în vechiul lor prieten şi aliat”. Ministrul Energiei a mai spus că doreşte realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi vrea să fie făcute cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO. În acest sens, premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, printr-o decizie publicată în iulie în Monitorul Oficial. Comitetul este condus de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Din componenţa organismului consultativ mai fac parte Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului. Obiectivele principale ale Comitetului sunt analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă.

Planul pentru construirea la Cernavodă a unei centrale nuclearoelectrice sau atomoelectrice datează din anii 1980. Unitatea I a fost terminată în 1996, iar unitatea II a fost conectată la sistemul energetic naţional în anul 2007. Împreună produc 20% din consumul de energie electrică al ţării. Unităţile 3 şi 4 aşteaptă să fie finalizate şi să intre în funcţiune încă din 1992, când au intrat în conservare. Mai multe guverne au încercat să atragă investitori dar, din păcate, fără succes. În noiembrie 2015, pe vremea guvernului Ponta, s-a semnat un memorandum, (negocierile au durat doi ani) între Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. şi China General Nuclear Power Group (CGN), în valoare de 6,5 miliarde de euro, pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4. Societatea chineză fusese acuzată în 2016, de către Guvernul SUA de spionaj economic, potrivit Departamentului de Justiţie american. În mai a.c., ministrul Economiei, Virgil Popescu, explica de ce trebuie să înceteze colaborarea cu compania chineză, deoarece, spune el: „Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4981 secunde