Reguli noi privind listele datornicilor

182
Reguli noi privind listele datornicilor - regulinoi-1470323355.jpg

Articole de la același autor

În Monitorul Oficial al României nr.578/29.07.2016 a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr. 2266/2016 pentru modificarea și completarea procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații. Noul ordin a intrat în vigoare la data publicării.


Noutatea adusă de actul normativ menționat constă în faptul că s-au exclus din lista debitorilor cu obligații fiscale restante persoanele fizice și juridice ale căror datorii la bugetul de stat sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească, la rândul lor, de la buget prin restituire sau rambursare. Modificările urmează a fi efectuate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante aferente trimestrului II 2016.


O altă noutate o reprezintă faptul că listele restanțierilor pe care ANAF le va publica pe viitor vor conține o nouă coloană, numită "Observații.", în care vor fi trecute precizări privind starea juridică a fiecărui debitor în parte, respectiv insolvența, falimentul sau insolvabilitatea.


În conformitate cu OPANAF nr.558/2016, plafoanele de la care datoriile restante se publică pe site-ul ANAF, sunt: 
- 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;
- 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la punctul anterior.


Listele debitorilor cu obligații fiscale restante conțin obligațiile fiscale restante existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate la data publicării listei.


În ceea ce privește obligațiile fiscale restante, acestea sunt reprezentate de obligațiile fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată, precum și de diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată. În același timp, există și anumite tipuri de obligații fiscale care nu sunt considerate obligații fiscale restante, și anume:
- obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată;
- obligațiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale a căror executare este suspendată;
- obligațiile fiscale cu termene de plată viitoare, stabilite în planul de reorganizare judiciară.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9912 secunde