România îmbracă Occidentul, iar chinezii îi înțolesc pe români

1519
România îmbracă Occidentul,  iar chinezii îi înțolesc pe români - fabrica-1359470797.jpg

Articole de la același autor

Industria de textile, îmbrăcăminte și încălțăminte din România exportă între 80% și 90% din producție, a declarat Aureliențu Popescu, președintele executiv al Federației Patronale a Textilelor, Confecțiilor și Pielăriei (FEPAIUS). 


Mărfurile românești ajung în țările din vestul Europei, în Anglia, Franța și Italia, industria noastră fiind puternic dependentă de aceste piețe. Fără ele ar intra în colaps, spune Popescu.

Faptul că exportăm atât de mult este un lucru excepțional. Grav e că produsele industriei naționale s-au retras de pe piața internă, din calea asaltului mărfurilor chinezești. Calitatea produselor româ-nești este net superioară, dar prețul lor de cost este mai mare decât al celor chinezești, afirmă președintele executiv al FEPAIUS.

De ce nu e în stare industria noastră să câștige bătălia prețurilor de cost cu China? Explicațiile sunt numeroase. În primul rând, spre deosebire de China, România este importator net de materie primă necesară industriei de textile, îmbrăcăminte și încălțăminte.

După 1990, au fost închise toate țesătoriile, filaturile și tăbăcăriile din țara noastră. A dispărut o întreagă industrie de fire, țesături și piei, al cărei furnizor de materie primă era agricultura românească. La Constanța a funcționat, până prin 1997, una dintre cele mai mari filaturi din țară. Asigura circa 6.000 de locuri de muncă. Timp de peste 30 de ani, a prelucrat lâna produsă în fermele dobrogene. O parte din producția de fire era exportată. Tot la Constanța a funcționat și un atelier de tăbăcit piei. La rândul său, a avut același destin.

O altă cauză ține de diferențele structurale între industria româ-nească și cea chineză. Prima e alcătuită din ateliere mici și mijlocii, pentru producția de serie mică și a unicatelor. Inevitabil, costurile de fabricație pe unitate de produs sunt ridicate. În schimb, mărfurile exportate de China provin din fabrici uriașe, anume proiectate pentru producția de serie mare, cu un preț de cost mic pe unitate de produs.

În al treilea rând, diferența e dată de politica economică a Chinei, care exercită controlul prețurilor interne, al cursului de schimb valutar și subvenționează expor-turile. Trebuie avute în vedere și aspectele ce țin de criminalitatea economică și concurența neloială. În rândul produselor chinezești importate în Europa au fost identificate, de-a lungul anilor, cele mai multe contrafaceri. Multe dintre mărfurile chinezești intră în Europa prin contrabandă și ajung la consumatori prin intermediul economiei subterane.

Destinate populației sărace sau cu venituri modeste, precum și celor fără mari pretenții vestimentare ori slab informați, mărfurile chinezești au câștigat competiția pe acest uriaș segment de piață, în întreaga Europă, nu doar în România.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele zece luni ale anului 2012, industria de textile - pielărie din țara noastră a realizat o producție de 15,827 miliarde de lei, cu 3,2% mai mare decât în perioada similară din 2011. Exporturile s-au ridicat la 3,303 miliarde euro, fiind în scădere cu 1%. În industria de profil a României activează 219.100 lucrători, cu 3,7% mai mulți decât în 2011.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4805 secunde