România obține aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică

171
România obține aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică - romaniaobtineaproape14miliardede-1665916082.jpg

Articole de la același autor

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord general privind inițiativa REPowerEU, în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare desfășurată la Luxembourg. România va fi a șasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin RepowerEU, cu o finațare de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) și din devansarea licitării certificatelor ETS alocate național, aferente perioadei 2027 - 2030 (25%).

În timpul negocierilor, suma obținută de România s-a dublat față de propunerea inițială a Comisiei Europene din luna mai 2022, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro.

Regulamentul oferă, de asemenea, posibilitatea combaterii sărăciei energetice prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate. În același timp, se prevede posibilitatea acordării unor prefinanțări pentru statele membre care solicită acest lucru, în marja unui plafon de 1 miliard de euro pentru toate statele UE.

„Am speranța că votul din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea regulamentului privind RepowerEU și în Parlamentul European, astfel încât să ne permită mai multe investiții care să conducă la creșterea independenței energetice și la combaterea sărăciei energetice. În același timp, adoptarea RepowerEU va facilita și actualizarea rapidă a planurilor de redresare și reziliență” – a declarat Adrian Câciu - ministrul Finanțelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5745 secunde