România se înscrie în competiția „Premiul european pentru peisaj”

304

Articole de la același autor

Consiliul Europei a anunțat lansarea celei de-a VIII-a ediții a „Premiului european pentru peisaj”. Sunt acceptate proiecte exemplare, prin care au fost puse în practică măsuri de protecție, management și/sau amenajare a peisajelor, iar rezultatul acestui demers va fi înaintat Secretariatului General al Consiliului Europei.

Scopul „Premiului european pentru peisaj”, prevăzut în Convenția Europeană a Peisajului, este acela de a recunoaște eforturile realizate în domeniul gestionării peisajului, având rolul de a susține abordările strategice care pot contribui la creșterea calității vieții, susținând bunăstarea individuală și a societății în general.



Premiul poate fi atribuit:

- autorităților locale și regionale, precum și structurilor lor asociative;

- structurilor de cooperare teritorială ale autorităților administrațiilor publice locale, respectând condiția ca unitatea peisagistică, vizată de proiect, să fie gestionată în comun de membrii acestora;

- organizațiilor neguvernamentale care au avut contribuții semnificative în acest domeniu.



Fiecare stat poate depune o singură candidatură la Secretariatul General al Consiliului Europei, până la data de 31 ianuarie 2023.



Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, participarea României la această competiție. În anul 2002, România s-a angajat să asigure implementarea Convenției Europene a Peisajului, respectând principiile agreate în cadrul mecanismului de cooperare interguvernamentală informală stabilit la nivelul Consiliului Europei.



Angajamentul României presupune recunoașterea conceptului de peisaj în legislația din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, stabilirea și implementarea politicilor care au ca scop protecția, gestiunea și amenajarea acestuia, precum și stabilirea unor mecanisme pentru implicarea societății civile, a autorităților regionale și locale în utilizarea durabilă a peisajului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3887 secunde