Românii, dornici de vacanțe peste hotare! Ce ţări şi-au deschis graniţele pentru turişti

2573

Articole de la același autor

Perioada vacanţelor se apropie şi tot mai mulţi dintre noi ne dorim să plecăm, după ce pandemia de coronavirus ne-a limitat deplasările şi ne-a făcut să visăm la zilele când vom putea călători. Minivacanţa de 1 Mai şi Paşte dă startul ieşirilor şi multe ţări europene au anunţat deja în ce condiţii ne vom putea deplasa.

Ca răspuns la solicitarea liderilor Uniunii Europene, la 17 martie 2021 Comisia Europeană a prezentat o propunere de adeverinţă electronică verde de călătorie, valabilă pentru toate ţările membre ale blocului comunitar care ar urma să faciliteze libera circulaţie în condiţii de siguranţă în interiorul UE şi ar putea fi preluată şi de ţări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Adeverinţa electronică verde sau passcovid, sau paşaportul verde ar urma să conţină mai multe date privind vaccinarea anti-covid sau testările PCR sau rapide ori teste care să arate că s-au dezvoltat anticorpi şi să permită libera circulaţie a posesorilor. Acest lucru nu s-ar putea realiza mai devreme de 1 iunie 2021. Oricum, campania de vaccinare la nivel mondial a dat speranţe tuturor, că lucrurile se reîntorc la normal şi vom putea să ne reluăm vieţile.



Bulgaria


Dar să vedem cum s-au pregătit ţările care au ca bază economică, turismul, pentru a primi turiştii români. Vecinii noştri bulgari nu au elaborat încă un set de reguli pentru intrarea în ţară, asta şi pentru că, până la data de 30 aprilie 2021, Bulgaria este sub atenţionare „urgenţă epidemiologică”, adică este în zona roşie pe harta COVID a Europei, informează Ministerul Afacerilor Externe. Cu toate acestea, ministrul bulgar al sănătăţii, Kostadin Anghelov, anunţa în urmă cu o lună, că pentru toţi turiştii care vor să viziteze ţara, Bulgaria va asigura „coridoare verzi”. Aşadar, dacă vreţi să petreceţi minivacanţa de 1 Mai şi Paști la bulgari, aveţi nevoie fie de certificatul de vaccinare, de un test PCR negativ sau de dovada că aţi trecut prin boală şi aţi dezvoltat anticorpi.

Grecia

Grecia a anunţat că din 16 aprilie şi-a deschis graniţele pentru turiştii români. Cei care vor să-şi petreacă minivacanţa de Paşte pe plajele însorite ale Mării Egee, trebuie să ştie că au liberă trecere dacă prezintă dovada vaccinării sau un test PCR negativ, ori că au trecut prin boală şi să prezinte un test de anticorpi. Grecii au spus că au scos carantina şi că unele hoteluri din Halkidiki vor deconta jumătate din valoarea testelor PCR sau vor oferi servicii suplimentare în locul banilor. Turiştii români trebuie să ştie că în Grecia ar putea fi testaţi aleatoriu cu teste rapide, iar cei testaţi pozitiv vor sta în carantină la un hotel din Grecia, pe costurile statului elen. Ca şi anul trecut, copiii sub 10 ani nu necesită testare.

Israel

Israel este prima ţară din lume care a anunţat că renunţă la restricţii pentru că a vaccinat peste jumătate din populaţie care însumează aproximativ 9,3 milioane de locuitori în total. Astfel, românii care vor să viziteze Ţara Sfântă o pot face din 23 mai 2021. Cu o condiţie: să fie vaccinaţi şi să prezinte două teste PCR.

„Practic, se vor face două teste PCR, unul la urcarea în avion şi unul în Israel, toate pe cheltuiala statului israelian”, a declarat la un post de televiziune, David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

Excelenţa Sa a mai precizat că turiştii nu vor putea călătorii în Israel cu copiii, pentru că nu sunt vaccinaţi şi nu au anticorpi. În prima etapă, va fi permis accesul în Israel doar grupurilor organizate, urmând ca în a doua etapă să intre şi călătorii individuali. Toţi vizitatorii vor putea intra în Israel în baza unui test PCR negativ şi vor trebui să facă un test serologic care să ateste existenţa anticorpilor în urma vaccinării. Testul serologic pentru români ar putea fi eliminat dacă guvernele celor două state, România şi Israel, ar semna un acord bilateral prin care Israelul să recunoască certificatul de vaccinare emis de autorităţile române. În zilele următoare se aşteaptă un răspuns din partea Executivului de la Bucureşti în acest sens.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4759 secunde