Românii vor plăti acciză pe traiul dulce, pentru acoperirea deficitului bugetar

247
Românii vor plăti acciză pe traiul dulce, pentru acoperirea deficitului bugetar - romaniivorplatiaccizapetraiuldul-1565210378.jpg

Articole de la același autor

Guvernul Dăncilă a ajuns pe culmile disperării. Privește tâmp la deficitul bugetar de 19,96 miliarde de lei sau 1,94% din PIB, realizat în primul semestru din 2019 și nu-i vine a crede. Cum de i se întâmplă tocmai lui un asemenea necaz, când s-a străduit atâta pentru binele țării! El, nu altcineva, a majorat pensiile și salariile bugetarilor, a făcut o "revoluție fiscală", a pus taxă pe lăcomia bancherilor, a companiilor de electricitate și telecomunicații. Și tocmai lui să i se golească bugetul? 


Cum vine asta: economia duduie, de se aude până la Bruxelles cât de frumos îi toarce motorul, veniturile colectate de Fisc cu lopata au crescut cât un munte și, totuși, gaura neagră din visteria statului crește văzând cu ochii? 
Oh, nici măcar cu bani de împrumut nu reușește să astâmpere foamea din rărunchii statului. În primul semestru al acestui an, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 26,2 miliarde de lei, de pe piața internă, plus 3 miliarde de euro, de pe cea externă.
Uite, din cauza asta, e nevoit să facă rectificare bugetară "pozitivă", adică să taie vreo 2,537 de miliarde de lei de la câteva ministere, în frunte cu cel al Educației.


Dar nici asta nu-i de ajuns. Și-atunci, ce-i de făcut? Desigur, ar putea taxa pensiile speciale, dar iese scandal. Îi sare întreg "aparatul de stat" în cap! Și oricum n-ar fi de ajuns. Nu, e mai bine dacă i-a câte puțin de la toată lumea, așa cum s-a făcut întotdeauna. Cei puțini, cu venituri mari, nici nu vor simți ciupitura din buzunar, iar cei mulți, cu venituri mici, nu își vor da seama de unde li se trage. 


Și astfel, dragi români, s-a născut noul proiect de modificare a Codului fiscal, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe. Actul normativ ne lămurește pe deplin cum vrea Guvernul Dăncilă să acopere deficitul bugetar. 


De la taxa pe lăcomie la taxa pe zahăr
De-acum înainte, pentru tichetele cadou se va achita nu doar impozit pe venit, ci și contribuțiile sociale obligatorii. Vor fi exceptate tichetele cadou acordate de Paște, 8 martie, 1 iunie și Crăciun.
Fumătorii trebuie să fie mândri. Guvernul le dă posibilitatea să contribuie și mai mult la creșterea veniturilor bugetare. Începând cu data de 1 septembrie 2019, acciza totală pentru țigarete va crește cu 4,18%, de la 483,74 lei la 503,97 lei la 1.000 de țigarete. Evident, producătorii de tutun nu vor sta cu mâinile în sân și vor introduce majorarea în prețul țigărilor. Ministerul Finanțelor susține că, măsura e necesară pentru a evitata declanșarea acțiunii de infringement împotriva țării noastre. România, chipurile, nu respectă decizia europeană ce prevede ca acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul de vânzare.


Stimați cititori, dacă până astăzi românii au avut o "viață dulce", de-acum înainte, ori își schimbă regimul alimentar, ori plătesc. Iată, după taxa pe lăcomie, Guvernul Dăncilă introduce "taxa pe zahăr". Pe viitor, vor fi accizate toate "băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de cel puțin 5 grame per 100 mililitri produs". Evident, măsura este "ambalată" frumos, Guvernul mimând grija față de populație, față de sănătatea ei. În referatul de susținere a actului normativ se citează chiar și statistici: "În Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate."


Reduceri de posturi în ministere
Proiectul de ordonanță prezintă și câteva măsuri timide de reducere a cheltuielilor bugetare. Se propune: reducerea cu 50% a posturilor de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate; diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat și asimilaților acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, precum și cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administrației publice centrale cu rang de secretar de stat; reducerea numărului persoanelor angajate în cabinetele demnitarilor. 


În plus, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice. Sunt exceptate posturile vacante de personal didactic de predare, de personal medico-sanitar și posturile vacante necesare încadrării promoției de ofițeri, subofițeri, agenți de poliție, maiștri militari, funcționari publici cu statut special din anul 2019, precum și posturile vacante necesare încadrării promoției 2019 a Institutului Național al Magistraturii.


În privința mult discutatelor fonduri suverane de dezvoltare și investiții, la care statul ar trebui să vină cu aport în numerar la capitalul social, Guvernul o lasă mai moale. Potrivit proiectului de ordonanță, înființarea lor se va realiza când vor fi bani, adică la Sfântul Așteaptă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5194 secunde