Se poate stopa scumpirea alimentelor? Iată cum vor guvernanții să le vină de hac speculanților!

224

Articole de la același autor

Mărfurile alimentare conduc în topul scumpirilor din România. În luna aprilie 2022, prețurile lor au crescut, în medie, cu 16,35%, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021. Potrivit Institutului Național de Statistică, cartofii s-au scumpit cu 41,84% în decurs de un an, uleiul comestibil cu 35,41%, făina cu 27,29%, mălaiul cu 26,70%, pâinea cu 20,32%, ouăle cu 16,04%, iar zahărul cu 15,55%.

Care sunt cauzele scumpirilor? Oare a scăzut, în ultimul an, volumul produselor de pe piață? Consumă românii mai multe alimente decât înainte? Au crescut costurile de producție, de transport și de distribuție a produselor agroalimentare, ca urmare a majorării prețurilor carburanților și energiei electrice? Sau avem de-a face cu un fenomen speculativ?







Prețurile nejustificat de mari vor fi interzise

Instituțiile statului au convingerea că actuala evoluție a prețurilor alimentelor este determinată în bună măsură de factori subiectivi, nicidecum de raportul dintre cerere și ofertă. Iar pentru a stopa lanțul scumpirilor fără fundament obiectiv, au elaborat proiectul Ordonanței de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative, care a fost analizat în primă lectură, în ședința de guvern din data de 11 mai 2022.




Actul normativ prevede că printr-o hotărâre de guvern vor fi stabilite, pentru o perioadă determinată de timp, produsele și serviciile cu risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului. Pentru aceste produse și servicii vor fi interzise:

- practicarea unor prețuri nejustificat de mari;

- limitarea producției sau a vânzărilor;

- acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Ordonanța de Urgență stabilește, de asemenea, modul de colaborare dintre organismele cu rol de control, care se vor implica în combaterea acțiunilor speculative: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței și Agenția Națională de Administrare Fiscală.



Premieră în economia românească

Prevederile acestui act normativ sunt completate de un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și aflat pe circuitul de avizare interministerială. Acesta stabilește, în premieră, obligația producătorilor, depozitarilor, procesatorilor și comercianților din agricultură și industria alimentară să raporteze periodic stocurile de produse agricole și alimentare, respectiv: legume și fructe; cereale și produse pe bază de cereale; semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase; leguminoase furajere; semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase; carne și produse din carne, conserve din carne și mixte; lapte și produse din lapte; produse de morărit și panificație; produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe; grăsimi și uleiuri; apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate; orez; plante aromatice, sare și condimente; ceaiuri; zahăr; miere.

Agenții economici au obligația de a raporta stocurile săptămânal și ori de câte ori consideră Ministerul Agriculturii că este necesar, datele urmând a fi încărcate pe platforma informatică concepută în acest scop.


Pe baza ei, autoritățile statului vor cunoaște în amănunt oferta pieței, respectiv cantitățile de produse agroalimentare disponibile la nivel național.
 

Ministerul Agriculturii a precizat că nu vor avea obligația raportării stocurilor comercianții care dețin suprafețe de comercializare mai mici de 400 de metri pătrați, comercianții ambulanți, comercianții care desfășoară activități de alimentație publică sau care desfășoară activități de comercializare în zone publice.


De asemenea, obligația raportării nu se aplică producătorilor care dețin în stoc, în ultima zi a lunii, cantități de până la: 10.000 kg de legume, inclusiv cartofi; 10.000 kg de fructe; 25.000 kg de cereale; 20.000 kg de semințe de oleaginoase; 10.000 kg de leguminoase furajere; 300 kg de plante aromatice; 50 kg de miere.



Amenzi de până la un milion de lei

După cum se observă, prevederile actului normativ îi vizează în primul rând pe proprietarii de silozuri și depozite de produse agricole și alimentare, marile lanțuri de magazine, hiper și supermarketurile, angrosiștii, producătorii agricoli și de produse alimentare.
 

Agenții economici nu se pot sustrage de la obligația de a raporta corect stocurile, deoarece împuterniciții Ministerului Agriculturii vor efectua controale pe teren și, în cazul în care vor constata că legea a fost încălcată, vor aplica amenzi.

Potrivit proiectului de OUG: neraportarea stocurilor la datele stabilite se sancționează cu amendă cuprinsă între 500.000 de lei și 1.000.000 de lei, iar introducerea pe platforma informatică a unor date eronate, incorecte, incomplete, inexacte sau furnizarea datelor de identificare către un alt operator din sectorul agricol și al industriei alimentare, cu amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei.



Presiune pe agenții economici


Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, justifică astfel necesitatea acestui act normativ: „România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației, însă, în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune.”

Odată adoptate, cele două acte normative vor exercita o presiune ridicată asupra agenților economici din agricultură și industria alimentară. Cum vor reacționa aceștia? Vor stopa creșterea prețurilor, le vor mai reduce? Oglinda stocurilor existente în piață va arăta clar cât de mare este oferta în raport cu cererea și dacă sunt sau nu justificate scumpirile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2833 secunde