Secretarele nu sunt concediate niciodată

914
Secretarele nu sunt concediate niciodată - secretarelenusuntconcediatenicio-1573895199.jpg

Articole de la același autor



Deunăzi, m-a sunat amicul X, patron și administrator al unei mici companii din Constanța: "Ziaristule, ajută-mă! De o lună caut o secretară și nu găsesc. Am dat anunțuri în gazete, pe Internet; fără niciun rezultat." 
"Păi, n-o ai pe Maria? Ce s-a întâmplat cu ea, ai concediat-o?" - am întrebat eu, cu naivitate?


"Omule, ești pe dinafară! -  m-a apostrofat amicul. Nu știi că secretarele nu sunt concediate niciodată? Pur și simplu, Maria s-a certat cu nevastă-mea și a plecat, cu scandal, la altă firmă. I-a spus consoartei că nu mai suportă să-mi facă ea programul zilnic și să-mi distragă atenția de la problemele firmei. I-a reproșat până și faptul că mi-a trântit un copil, ca să-mi deturneze energia de la obligațiile pe care le am față de propria afacere. Degeaba ne-am cerut și eu, și nevastă-mea scuze; n-am reușit s-o întoarcem din drum. Fără ea, simt că nu mă descurc. Telefoanele urlă în neștire, hârtiile s-au adunat munte, pe masa mea de lucru, subordonații și clienții intră în biroul meu ca în gara de nord, iar afacerea începe să scârțâie. Coane, fosta mea secretară era un monstru al ordinii, disciplinei și datoriei față de firmă. Acum, s-a dus. Poate mă ajuți să găsesc altă secretară, care să fie măcar pe sfertul Mariei." 


Investigație pe piața muncii
Nu mi-a venit să cred ceea ce mi-a spus amicul patron. Cum să nu găsească o secretară, zece și chiar o sută, între cele circa 11 milioane de femei din țara asta? Doar nu le-a dispărut sămânța! Și ce teorie mai este și asta că secretarele nu sunt niciodată concediate? 


Ca să mă conving, mă decid să fac propria cercetare. Așa că apelez la piața virtuală a forței de muncă. 
Deschid repede calculatorul și accesez pe google: "angajăm secretare". Sunt anunțat că există 360.000 de astfel de adrese. Asta înseamnă că, în ultimii ani, Internetul a fost supus unui adevărat bombardament cu oferte din partea celor aflați în căutarea unei secretare. 


Îmi spun: "Măi, să fie, România se confruntă cu o criză de secretare și noi, ziariștii, habar n-aveam?" Tot nu-mi vine a crede și încerc să aflu cum stau lucrurile în alte meserii și funcții. 


La adresa "angajăm directori", google îmi indică doar 310.000 de rezultate, adică cu 14% mai puține decât în cazul secretarelor. 


Numărul de adrese "angajăm" se dovedește a fi inferior și în cazul: economiștilor (50.000 de rezultate) ori juriștilor (79.900 rezultate), 


Au prins rădăcini
Parcă încep să înțeleg disperarea amicului patron. Deschid la întâmplare câteva dintre oferte: "Angajez secretară 4 ore pe zi, de luni până vineri, agenție imobiliară, operare PC, internet, anunțuri, muncă de birou"; "Companie multinațională, angajăm o secretară tânără, cu aspect fizic plăcut", "Angajez secretară - cunoștințe de limba spaniolă nivel avansat, cunoștințe PC, beneficii: transport și masă asigurate, bonuri de masă"; "Angajăm secretară cu vârsta între 20 și 40 de ani, să dețină cunoștințe de PC, sa aibă abilități de comunicare; salariu avantajos"; "Firmă de construcții cu capital străin caută secretară. Cunoștințe de limba engleză, utilizare PC; cunoștințele în domeniul construcțiilor constituie un avantaj"; "Clinică medicală angajăm secretară cu carte de muncă, salariu atractiv, cunoștințe de limba spaniolă sau italiană. Vârsta cuprinsă între 25 - 38 ani".


Din simpla lecturare a anunțurilor, rezultă că există o tendință generală de a transforma munca de secretariat într-o activitate bogată în conținut și cu foarte multe responsabilități. Societatea modernă a renunțat la modelul secretarei blonde, cu picioarele până în amigdale, care se pricepe să-i ducă șefului cafeaua și să răspundă, invariabil, la telefon: "Domnul director nu poate fi deranjat: e în ședință!" 


Continui investigația și dau câteva telefoane. "Sunt secretară de 20 de ani, de la înființarea instituției - îmi răspunde o doamnă dintr-o structură a Ministerul Finanțelor Publice. Nu, n-am auzit ca vreo secretată să fie concediată. Se spunea că directorii pleacă cu secretarele după ei, dar nu e adevărat. Eu am rămas pe post, deși directorii s-au tot schimbat. Nu, vă rog nu-mi pomeniți numele! Știți că discreția este una dintre cerințele acestei meserii."


Secretara directorului general al uneia dintre marile companii din sectorul petrolier are tot 20 de ani vechime în funcție. Răspunde: "Sincer, n-am auzit ca vreo secretară să fie concediată vreodată."


Directorul unei mari companii portuare mi se destăinuie: "Am aceeași secretară de 16 ani. Am adus-o cu mine de la cealaltă societate în care am lucrat."


Asistent manager-ul de astăzi are competențe complexe: limbi străine, operarea PC și a instalațiilor de birotică, relații publice, științe organizaționale, legislație, cunoștințe economice primare, marketing și noțiuni tehnice specifice unui sector de activitate. 
Dacă veți avea curiozitatea să observați ziua de muncă a vreunei secretare, veți constata că vine prima și pleacă ultima de la serviciu, că are încărcare maximă și nu stă o clipă locului, că nu mai are timp pentru viața personală. Cu toate acestea, este mereu proaspătă și cu zâmbetul pe buze. Cum de reușește? Ăsta-i marele secret al secretarelor!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2768 secunde