Șefii OMV vor reducerea la jumătate a taxei de solidaritate și modificarea Legii Offshore

786
Șefii OMV vor reducerea la jumătate a taxei de solidaritate și modificarea Legii Offshore - 7750941624406400decearfidatomvpe-1695045651.jpg
Modificarea Legii Offshore nu este singurul motiv pentru care șefii companiei austriece OMV se întâlnesc, luni, cu premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă. Șeful OMV, Alfred Stern vine la București pentru a negocia și reducerea taxei de solidaritate, pe lângă modificarea Legii Offshore, de la 300 milioane euro la 150 milioane euro/an. În schimb, ar oferi renunțarea la procesul deschis la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC împotriva statului român.


Marcel Ciolacu a declarat luni, înainte de întâlnire, că Legea offshore este asumată, nu o negociază, iar litigiile pe care OMV le are cu statul român le dorește închise amiabil.
Reamintim că în luna iunie, OMV Petrom a acționat în judecată statul român la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, reclamând anumite prevederi din legea offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră, potrivit cursdeguvernare.ro


Această vizită are loc în contextul în care statul român a fost acționat în judecată, fiind reclamate prevederi din Legea Offshore, care nu ar fi pe placul companiei austriece. Austriecii doresc să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest.


Șeful OMV Alfred Stern se va întâlni la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu, la discuţii participând și preşedintele PNL, Nicolae Ciucă şi vicepremierul Marian Neacşu.


OMV Petrom anunța în luna mai că estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1,5 miliarde lei (aprox. 300 milioane euro) pentru anul fiscal 2022, care a fost plătită la sfârșitul lunii iunie 2023.


Contribuția pentru întregul an 2023 va fi plătită la sfârșitul lunii iunie 2024, mai preciza OMV Petrom.
Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5441 secunde