Se adâncește criza socială

Sindicaliștii de la "Cartel Alfa" au manifestat în fața Prefecturii Constanța

433
Sindicaliștii de la
Filiala locală a "Cartel Alfa" a deschis seria acțiunilor revendicative, la Constanța. Ieri, la mitingul organizat pe platoul din fața prefecturii se aflau peste 1.000 de sindicaliști din administrația publică, gospodărirea comunală, agricultură și îmbunătățiri funciare, sănătate și cultură, transporturile auto, industria portuară și de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă.

Ce a determinat atâta amar de lume să iasă în stradă și să protesteze? "Cerem modificarea Legii pensiilor, creșterea salariului minim pe economie de la 600 de lei la 705 lei, amendarea Legii salarizării unitare din sectorul bugetar, eliminarea sistemului clientelar, bazat pe apartenențe politice, intensificarea muncii la negru" - a declarat, Ion Caraignat, liderul filialei "Cartel Alfa".
Sindicatele nu sunt de acord cu mărirea vârstei de pensionare la 65 de ani și nici cu restricțiile impuse de guvern la pensionarea anticipată. Ele solicită creșterea valorii punctului de pensie și reducerea vârstei de pensionare a femeilor, în funcție de numărul copiilor născuți.
Cele mai multe revendicări se referă la Legea salarizării unitare din sectorul bugetar. Sindicatele cer: eliminarea reglementărilor care restrâng dreptul la negocieri colective și care încalcă prevederile Constituției României și Convenției nr. 98 a Organizației Internaționale a Muncii, ratificată și de statul român; reașezarea drepturilor salariale și a celorlalte câștiguri, astfel încât să se revină la nivelul lunii decembrie 2009; abrogarea actelor normative care aduc atingere contractelor colective de muncă; renunțarea la standardele de cost din sectorul serviciilor sociale, care conduc la disponibilizări masive în structurile de asistență socială, protecție socială și protecția copilului.
Participanții la miting și-au susțint revendicările cu instrumentele de făcut zgomot, scandări și fluierături. "Priviți fluturașul de salarizare. Ăsta spune tot; cuvintele sunt de prisos. Cu salariul tarifar de 600 de lei nu se poate trăi. Toate colegele mele au același salariu de mizerie" - a declarat o lucrătoare de la Căminul pentru Persoane Vârstnice, din Constanța.
"Protestăm din cauza sărăciei. Salariile sunt prea mici. Din cauza crizei economice, mi-am pierdut locul de muncă din industria navală și am fost nevoit să mă angajez la o firmă de pază - a dezvăluit lucrătorul Marian Roșiu. La rândul ei, Ioana Gheorghe, de la Primăria Amzacea, a afirmat: "Am ieșit în stradă pentru salarii și pensii."
Ce efect vor avea acțiunile de protest organizate de Confederația "Cartel Alfa" în provincie și în capitală? În primul rând, Guvernul Boc va fi obligat să ia în considerație revendicările sindicale și să le analizeze împreună cu partenerii sociali. Reforma statului, a cheltuielilor bugetare este necesară - o recunosc și sindicaliștii, dar aceasta nu trebuie făcută împotriva oamenilor, ci pentru ei. Ce fel de reformă este aceea în care principiile convenite la început de drum, cu partenerii sociali, nu sunt respectate, în care schimbarea "în bine" înseamnă, de fapt, șomaj și sărăcie pentru cei mulți? Guvernul are un instrument pe care nu trebuie să-l ignore: dialogul cu sindicatele și patronatele. Doar împreună cu ele se vor găsi soluțiile la criza socială tot mai acută, din România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4027 secunde