Executivul pune capăt discriminării

Sistemul cooperatist va avea acces la ajutoarele de minimis

190
Sistemul cooperatist va avea acces la ajutoarele de minimis - 7cff95abcc610f54fb7ec028ddd9803e.jpg

Articole de la același autor

Guvernul Boc II și-a început activitatea în forță. În ședința de sâmbătă, 3 octombrie, cabinetul democrat - liberal a adoptat câteva măsuri cu efect în plan economic și social.
Pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a fost extins sistemul ajutoarelor de minimis destinat dezvoltării și modernizării. Pe viitor, de aceste ajutoare vor putea beneficia și unitățile din domeniul cooperației.
Până acum, legea era restrictivă. Doar unitățile înființate în baza Legii societăților comerciale aveau acces la aceste resurse financiare nerambursabile, fapt ce contravenea și reglementărilor privind libera concurență. Prin politica discriminatorie a statului, unitățile cooperatiste erau dezavantajate în raport cu IMM-urile care activau pe același segment de piață și care aveau acces la ajutoarele de minimis.
Sistemul cooperatist din România cuprinde un număr de 2.554 de organizații, cu peste 1.450.000 de lucrători, cele mai multe aparținând cooperației meșteșugărești și de consum.
În cadrul programului ajutoarelor de minimis sunt alocate 100 milioane de euro pentru perioada 2009 - 2011, după cum urmează: pentru anul 2009, a fost prevăzută suma de 20 de milioane de euro; în 2010, alocația ajunge la 40 de milioane de euro; aceeași sumă este planificată și pentru 2011.
Premierul Emil Boc a precizat că, încă din 2009, pot fi angajate toate resursele care cuprind cele 100 de milioane de euro. Plățile efective vor fi realizate, însă, conform repartiției cotelor pe fiecare an, respectiv: în 2009 - 20 de milioane de euro, în 2010 - 40 de milioane de euro, iar
în 2011 - 40 de milioane de euro.
De aceste sume beneficiază întreprinderile care creează locuri de muncă, mențin locurile de muncă, își achită datoriile la bugetul de stat și au până la 250 de angajați.
Piața medicamentelor, a aparaturii medicale și a serviciilor sanitare primește o gură de oxigen. Tot în ședința de sâmbătă, Cabinetul Boc II a stabilit modalitatea de repartizare a celor 2,8 miliarde de lei provenite din creditele de angajament pentru susținerea activității din sănătate. Din total, 2,65 miliarde de lei sunt destinate asigurării medicamentelor în farmacii, precum și a medicamentelor și materialelor din spitale. Sumele vor fi operaționale încă de marți.
Sâmbătă, guvernul a trecut în revistă principalele principii care vor sta la baza noii legi a reformei sistemului de pensii. Discuția va fi reluată în ședința de miercuri, când va avea loc o abordare concretă privind aplicarea fiecărui principiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6312 secunde