SNC câștigă când constructorii de nave se întrec pe terenul de sport

434
SNC câștigă când constructorii de nave se întrec pe terenul de sport - snc-1533472083.jpg

Articole de la același autor

Șantierul Naval Constanța este una dintre puținele companii din România care acordă atenție participării propriilor angajați la întrecerile sportive. De altfel, pentru marile companii ale lumii, organizarea competițiilor sportive interne face parte din categoria metodelor manageriale ce contribuie la îmbunătățirea sănătății angajaților, a climatului muncii și a performanțelor organizaționale. Multe dintre ele își construiesc baze sportive proprii și își încurajează angajații să facă sport, să socializeze și să intre în competiție. 


În anul 1998, am avut ocazia să vizitez Șantierul Naval "Okpo" din Coreea de Sud. Am constatat atunci că Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering - al treilea mare constructor naval al lumii - acorda o mare atenție sportului. Compania construise pentru angajații săi terenuri de fotbal și tenis chiar în incinta șantierului, pe care se desfășurau întreceri în fiecare week-end.


Problema sportului din întreprinderi este privită cu mare atenție de oamenii de știință. Cercetătorii Yvonne T. Joubert și Johannes J. de Beer, din cadrul Departamentului de Management al Resurselor Umane al Universității Africii de Sud, din Pretoria, au realizat studiul experimental "Beneficiile sportului de echipă pentru organizații". Cercetarea a arătat că participarea la întrecerile sportive interne conduce la stabilirea unor legături puternice între angajații din organizațiile analizate. Participanților la experiment le-a crescut încrederea și respectul față de colegi și propria întreprindere. Gheața din relațiile dintre ei s-a topit și oamenii au început să comunice și să se sprijine mai bine în muncă și în afara ei, să fie prieteni. Valorile muncii au sporit în ochii angajaților. Angajamentul lor în muncă a crescut, iar absenteismul s-a redus. Organizațiile au avut de câștigat de pe urma îmbunătățirii comportamentelor și atitudinilor în muncă.


★ ★ ★


Dar să revenim la Șantierul Naval Constanța. Campionatul său intern de fotbal este una dintre cele mai vechi și longevive competiții sportive desfășurate într-o întreprindere românească. Începuturile sale datează de prin anii ´70, dacă nu cumva chiar mai devreme. Este meritul sindicatului că l-a inițiat, l-a păstrat și l-a făcut să fie tot mai atractiv pentru lucrătorii săi tineri și mai vârstnici. În 2017, competiția a fost câștigată de echipa TESA, care a fost urmată de echipele: Tubulatura - locul II, Armare - locul III și Prestmar - locul IV.


La ediția din 2018, s-au înscris șase echipe. Întrecerea este organizată în două grupe. Din grupa A fac parte echipele Junimea, Prestmar și Armare, iar din grupa B, echipele Docuri, RZD și Mentenanță.


În meciurile disputate până la această oră, navaliștii - fotbaliști au demonstrat forță și talent, spirit de combativitate și fairplay, bucuria de a face mișcare și a se lupta pentru gloria sportivă. Competitorii au fost răsplătiți cu aplauzele colegilor veniți să îi vadă.


Acum, întrecerea a ajuns la final. Luni, 6 august 2018, pe stadionul SNC, se vor disputa: finala mică, începând cu ora 17,50, între echipele Prestmar și Armare, și finala mare, de la ora 19, între Junimea și RZD.


Constructorii de nave vor participa cu mic, cu mare, să-și susțină colegii, să-i felicite pentru câștigători, dar și pe învinși pentru spectacolul oferit. 


Organizatorii competiției sunt biroul permanent și consiliul Sindicatului Liber al Navaliștilor, cu sprijinul administrației companiei.
"Ținem mult la tradiționalele noastre competiții. Ele contribuie la dezvoltarea fizică a tinerilor din SNC, la creșterea securității și sănătății în muncă, la îmbunătățirea climatului de lucru și la întărirea coeziunii colectivului nostru", a declarat Dede Perodin, președintele sindicatului. 


★ ★ ★


Pe vremea când lucram la SNC, în calitate de sociolog, semnatarul acestor rânduri a experimentat pe propria persoană beneficiile sportului de întreprindere. În 1976, am organizat echipa de handbal a SNC și l-a scurt timp, am ieșit cu ea în lume, participând la competițiile organizate de sindicatele din industria construcțiilor de mașini și la campionatul județean. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 06 August 2018
Stire din Economie : Știri din industriile mării
Pagina a fost generata in 0.4597 secunde