X

Sondaj BNR: Cererea pentru credite imobiliare va scădea în trimestrul 3

219
Sondaj BNR: Cererea pentru credite imobiliare va scădea în trimestrul 3 - sondaj-1598976566.jpg
Instituțiile de creditare estimează o diminuare a cererii pentru creditele imobiliare în trimestrul al treilea din 2020 (procent net de 46%), în timp ce, în cazul creditelor de consum, o pondere substanțială a băncilor (procent net de peste 50%) estimează creșterea cererii, reiese din sondajul din august efectuat de Banca Națională a României.

Băncile autohtone au raportat într-o proporție ridicată scăderi atât pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe sau terenuri (procent net de peste 65%), cât și pentru creditele de consum (procent net de peste 94%), în trimestrul al doilea.

Instituțiile de credite estimează totodată, pentru următorul trimestru, menținerea relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri. În cazul creditelor de consum, aproximativ jumătate dintre bănci se așteaptă la păstrarea nemodificată a standardelor, 21% prognozează creșterea într-o oarecare măsură a restrictivității, iar 17% mizează pe relaxarea acestora.

Conform sondajului, cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a marcat o înăsprire a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populației (94,4% procent net din bănci în cazul creditelor de consum, respectiv 65,5% procent net din bănci pentru creditele imobiliare).

Termenii creditării care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare au fost spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR (procent net de 6,2%), ponderea maximă a creditului în valoarea garanției imobiliare (procent net de 21%) și ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (procent net de 10,3%), în timp ce costurile creditării altele decât dobânzile au înregistrat o relaxare într-o anumită măsură (procent net de 12,2%).

O pondere importantă a băncilor a semnalat și scăderea într-o anumită măsură a prețurilor proprietăților rezidențiale în T2 2020 (71,5% procent net), iar pentru T3 2020, instituțiile de credit estimează într-o proporție ridicată (52%) că prețurile locuințelor vor continua să scadă, 36% consideră că vor rămâne relativ constante, iar 12% dintre bănci anticipează majorarea într-o oarecare măsură a acestora.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 06 August 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.6832 secunde