Școala față în față sau online? Ce își doresc părinții?

477

Articole de la același autor

Mai mult de jumătate din părinții elevilor români doresc revenirea la cursurile față în față, iar aproape o treime optează pentru cursurile mixte, acasă și la școală. Totuși, 14% dintre părinții întrebați în cadrul unui sondaj consideră că tot cursurile la distanță rămân varianta cea mai bună, cel puțin deocamdată.

Cu două săptămâni înainte de a-și trimite copiii la școală, mulți dintre părinți nu știu încă în ce condiții o vor face. Deși pe rețelele de socializare circulă tot felul de îndemnuri și petiții care îi îndeamnă pe părinți să saboteze deschiderea anului școlar, cei mai mulți recunosc că ar vrea ca elevii să meargă la școală.

"Suntem pregătiți pentru orice variantă alege școala la care merg cei doi copii. Cert este că trebuie neapărat să meargă să participe fizic la ore. Eu am doi copii, unul clasa a doua, unul clasa a patra. Oricât de bine s-ar descurca învățătoarele online, randamentul este mult mai scăzut. Copiii nu se pot concentra așa cum o fac la școală. Uneori nu înțeleg, uneori e conexiunea slabă, apoi, la temele primite au mereu nevoie de ajutor. Este evident că nu înțeleg tot și nu sunt siguri pe ei. Parcă nici nu pot să ia în serios școala online", ne-a declarat Miruna Barbu, mama unor școlari de la Școala nr. 24 " Ion Jalea", din Constanța.

De altfel, potrivit unui studiu recent realizat de Ministerul Educației și Cercetării și o agenție de cercetare de piață, majoritatea părinților susțin începerea școlii în condiții normale. Studiul s-a derulat în rândul părinților copiilor din învățământul preuniversitar, pentru a afla care sunt așteptările și temerile lor referitoare la modul de desfășurare a noului an școlar.

Îngrijorați că nu vor respecta regulile de igienă

Peste jumătate (55%) dintre părinții elevilor români doresc revenirea la cursurile față în față, aproape o treime (31%) dintre părinți optează pentru cursurile mixte, acasă și la școală și doar 14% dintre părinți optează pentru cursuri exclusiv la distanță.

Pentru revenirea la cursuri în această toamnă, majoritatea părinților români preferă scenariul cursurilor față în față, pe care îl consideră cel mai potrivit. Mai exact, 55% dintre părinții care au răspuns studiului preferă revenirea fizică a elevilor în clase din 14 septembrie. Cursurile față în față sunt preferate, mai ales, în cazul preșcolarilor și elevilor de liceu.

Chiar dacă se arată precauți în privința acestei opțiuni, părinții consideră că desfășurarea cursurilor față în față este relativ adecvată pentru copiii lor și o consideră cea mai adecvată, în comparație cu varianta mixtă sau cea la distanță.

Principala îngrijorare a părinților se leagă de neatenția copiilor față de regulile de distanțare fizică și igienă, dar și de faptul că unii părinți și-ar putea trimite copiii la școală, chiar dacă prezintă simptome.

Pe locul al doilea în opțiunile părinților se află varianta mixtă, în care copiii alternează învățarea la distanță cu școala tradițională. Această variantă este preferată în special pentru elevii din ciclurile gimnazial și liceal, precum și pentru cei care locuiesc în orașele mari și foarte mari ale țării. Părinții consideră cursurile mixte mai puțin potrivite pentru copiii lor, comparativ cu cele față în față.

În același timp, 14% dintre părinți aderă la cea de-a treia variantă de desfășurare a cursurilor în noul an școlar, respectiv continuarea cursurilor exclusiv online, așa cum s-a întâmplat în timpul stării de urgență. Părinții elevilor de gimnaziu și din clasele mai mici tind totuși să accepte mai ușor această formă de desfășurare a cursurilor, comparativ cu cei din clasele de liceu.

De altfel, reticența părinților pare să fie generată de lipsa socializării, cei mai mulți considerând că este un minus mare pentru copii, dar și timpul prelungit petrecut în fața calculatorului. De asemenea, mulți susțin că elevilor le este dificil să asimileze informațiile predate în cadrul cursurilor la distanță sau că le lipsește concentrarea, neavând un program clar și o anumită rutină de învățare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4649 secunde