Sperietoarele șoferilor. Ce firme de asigurări auto întârzie sau refuză plata daunelor

1571
1
Sperietoarele șoferilor. Ce firme de asigurări auto întârzie sau refuză plata daunelor - fondrca-1472228524.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat, în premieră, o analiză a modului de soluționare a dosarelor de daună aferente polițelor auto obligatorii RCA deschise de societățile de asigurare în semestrul II al anului 2015.

Astfel, în perioada iulie - decembrie 2015, societățile de asigurare au deschis un număr de 116.585 dosare de daună pentru polițe de asigurare obligatorie auto RCA, dintre care: 81,73% reprezintă dosare plătite de către asigurători, 1,65% sunt dosare deschise pentru vătămări corporale/decese, 3,69% reprezintă dosare de regres, 12% sunt dosare neplătite (aflate în instanță/contestare sau sunt dosare incomplete), iar 0,93% sunt dosare respinse de la plată de către asigurători.

Conform analizei ASF, cel mai mare număr de dosare de daună neachitate, la data raportării, a fost constatat pentru societatea City Insurance S.A., respectiv 4.710, care reprezintă 26,15% din totalul dosarelor deschise de către societate, dosare raportate ca fiind incomplete. În clasament urmează Asirom VIG S.A., cu un procent de 11,70% dosare neplătite, Generali România S.A., cu un procent de 11,62% dosare neplătite, respectiv Omniasig VIG S.A., cu un procent de 10,37% dosare neplătite.

Analiza datelor raportate de societățile de asigurare arată că cele mai multe dosare de daună au fost deschise la societatea Euroins S.A., respectiv 31.414 dosare, care reprezintă 26,95% din total piață, procentul de plată al dosarelor de daună la această societate fiind de 77,47%. Cel mai mare procent de dosare plătite a fost înregistrat la societatea Allianz-Țiriac S.A., respectiv 88,89% din totalul de 8.728 dosare deschise la societate.

Control la City Insurance

La nivelul pieței RCA, din analiza datelor raportate de societățile de asigurare rezultă că durata medie de plată a dosarelor de daună este de 19,33 zile/dosar, iar pentru 51,16% din total dosare achitate plata a fost efectuată în termenul legal de 10 zile prevăzut în normă.

Conform analizei realizată de ASF, societățile a căror durată medie de plată depășește termenul de 10 zile sunt: City Insurance S.A. - 50,47 zile/dosar, Carpa-tica Asig S.A. - 24,38 zile/dosar și Asirom VIG S.A. - 22,63 zile/dosar. Cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună a fost înregistrată de societatea Omniasig VIG S.A., respectiv 6,03 zile/dosar, un procent de 88,90% din dosarele de daună RCA fiind achitate în termenul mai mic sau egal de 10 zile.

Cele mai mari procente de dosare întârziate la plată (plătite peste termenul legal de 10 zile) au fost înregistrate la City Insurance S.A. (80,63% din dosarele plătite), la Carpatica Asig S.A. (80,11% din dosarele plătite) și la Asirom VIG S.A. (59,99% din dosarele plătite). Pentru restul societăților procentul dosarelor achitate cu întârziere este sub 43%.

Referitor la durata medie de soluțio-nare a dosarelor de daună, raportată la termenul maxim de soluționare a daunelor de 3 luni de la data avizării prevăzut de normă rezultă că durata medie de soluționare a dosarelor este de 62,64 zile/dosar, iar 77,97% dintre dosarele de daună RCA plătite au fost soluționate într-un termen mai mic sau egal cu 3 luni, conform normelor legale.

Singura societate a cărei durată medie de soluționare a dosarelor depășește termenul legal de 3 luni (90 de zile) este City Insurance S.A. - 98,46 zile/dosar. Pentru celelalte societăți durata medie de soluționare se încadrează în termenul legal de 3 luni, înregistrând valori cuprinse între 44,97 și 67,60 zile/dosar. ASF a demarat deja un control inopinat la City Insurance S.A. cu privire la această situație.

v v v

Potrivit legislației în vigoare, asigurătorii RCA au obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru:

a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

b) pagube materiale;

c) pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;

d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

Comentează știrea

HvYMJZsYqx
7 decembrie 2016
IJGAWqEbvPH

WyALvD blylptzzbhzp, [url=http://uepzfsnyhzbp.com/]uepzfsnyhzbp[/url], [link=http://uovjkkrncsva.com/]uovjkkrncsva[/link], http://wctekxqcmhtf.com/

Pagina a fost generata in 0.6331 secunde