Statul nu mișcă un deget pentru turismul balnear

150
1
Statul nu mișcă un deget pentru turismul balnear - statulnumiscaundeget-1443112895.jpg

Articole de la același autor

Visul stațiunilor turistice de pe litoral este să atragă turiști români și străini pe tot parcursul anului. Mai toată lumea a înțeles că soluția nu este nici turismul de afaceri, nici cel cultural ori religios, că doar turismul balnear poate atrage oaspeți din primăvară până iarna.

Prin strategia de dezvoltare urmată, Mamaia a ratat șansa. Este condamnată să se bazeze pe turismul estival, pe care trage să-l prelungească de la două luni și jumătate la trei luni. În schimb, stațiunile din sudul litoralului și-au păstrat neștirbite șansele. Au și potențialul, și resurse naturale să dezvolte turismul balnear și medical. Faptul că nu sunt supraîncărcate cu beton și asfalt, precum Mamaia, că încă mai au farmecul patriarhal, că sunt adevărate oaze de verdeață și liniște constituie argumente de necontestat pentru a dezvolta acest tip de turism.

Doctorul în economie Dumitru Costea se numără printre cei ce cred în viitorul turismului balnear și medical de pe litoralul românesc. Din păcate, eforturile investiționale făcute de el în ridicarea complexului turistic "Fortuna", din stațiunea Eforie Sud, nu sunt răsplătite cu rezultate pe măsură, din cauza stării de degradare în care se află stațiunea. Vilegiaturiștii veniți la tratament și băi de nămol sunt întâmpinați de o atmosferă cenușie, respingătoare: hoteluri și vile în ruină, lucrări de construcție începute și abandonate, peluze și grădini neîngrijite de proprietarii lor și, la tot pasul, anunțuri de vânzare.

Acesta este rezultatul privatizărilor efectuate de statul român în stațiunile din sudul litoralului, în anii 2001 - 2002. Cei mai mulți cumpărători au tratat investițiile ca pe o afacere imobiliară. Rând pe rând hotelurile și vilele și-au închis porțile și, în așteptarea cumpărătorilor la mâna a doua, au fost lăsate să se ruineze. Cu fiecare an, sudul litoralului românesc a devenit tot mai puțin atrac-tiv.

În ultimii 15 ani, statul român, respectiv administrația centrală și cea locală, nu a avut nicio strategie privind dezvoltarea turismului din sudul litoralului. Nu a urmărit ce se întâmplă cu activele privatizate, dacă angajamentele investiționale au

fost respectate, nu a luat măsuri de sancționare a celor ce nu își îngrijesc vilele și hotelurile, lăsându-le să se degradeze.

O parte din vina pentru slaba dezvoltare a turismului balnear revine Caselor de Pensii și de Asigurări de Sănătate. Respectivele instituții ridică piedici birocratice de netrecut în calea investitorilor.

Consecințele acestei stări de lucruri le suportăm cu toții. Au de pierdut puținii investitori curajoși, precum Dumitru Costea, care nu reușesc să atragă turiști în stațiunile-ruină, pierd venituri comunitățile locale și bugetele statului.

"Statul trebuie să se trezească și să facă ceva pentru stațiunile din sudul litoralului. Nu mai trebuie să privească nepăsător cum se degradează hotelurile, străzile și șoselele. Are obligația să ia măsuri. Vara asta, turiștii ni s-au plâns că plaja din Eforie Sud este murdară și urât mirositoare. Spuneți-mi și dumneavoastră, cum putem să mai atragem turiștii în aceste condiții? ", și-a exprimat indignarea Dumitru Costea.

În perioada 30 septembrie - 2 oc-tombrie 2015, la Sovata vor avea loc Bursa și Forumul de turism balnear, în cadrul cărora își va prezenta ofertele și unitatea din Eforie Sud. Iar pe 10 oc-tombrie, aceasta va găzdui conferința "Aspecte practice în tratamentul paci-enților cu diverse afecțiuni", la care vor participa 40 de medici din diverse județe ale țării, precum și reprezentanții Organizației Patronale a Turismului și ai Autorității Naționale pentru Turism. 

Comentează știrea

Sergiu
25 septembrie 2015
La munca,nu la pomana!

Statul asta nu este un satelit al Terrei,ci este reprezentat de niste persoane cu nume,prenume si CNP-uri. Ei bine,acele personae au facut manareli si impreuna cu cei care au intrat in posesia facilitatilor de pe litoral,au produs ce se vede,exact dupa creierele si burtile lor. Asa ca,luati la rand acele CNP-uri si puneti-le la treaba,sa munceasca pentru bani,nu doar sa profite de pe urma muncii platite la misto' si a fondurilor din buget,din buzunarele noastre. Proprietarii sa-si faca imprumut in banci,sa investeasca intelligent si e bine asa,nu o sa dam noi bani ca aceiasi gusati burtosi nesimtiti sa se imbogateasca razand de noi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5463 secunde