Cum rămâne după miting?

Strângem cureaua, pleacă guvernul sau ne pregătim de ce e mai rău?

404
Strângem cureaua, pleacă guvernul sau ne pregătim de ce e mai rău? - 1d40fa75e6dbc9e8e5acc5f93d86f786.jpg

Articole de la același autor

Trafic nebun spre București. O flotă de vehicule a adus zeci de mii de sindicaliști în capitală. Încă din zorii zilei, 1.000 de polițiști și jandarmi au luat poziție în Piața Victoriei. Televiziunile și-au instalat camerele de luat vederi și "studiourile" pentru dezbateri. Organizatorii acțiunii de protest făceau ultimele pregătiri.

"Mă sinucid!"
La 10,30, în piața din fața sediului guvernului se aflau deja 10.000 de manifestanți, iar la ora începerii mega-mitingului, conducerile celor cinci mari confederații anunțau o participare de 50.000 de sindicaliști. Mai zgârcită, Jandarmeria a apreciat că sunt doar vreo 30.000 de persoane. I-a numărat, oare, și pe cei 2.300 de sindicaliști constănțeni sosiți cu noaptea în cap la București?
Dar nu diferența dintre cele două estimări contează. Important este motivul pentru care au venit la miting, chemați sau din proprie inițiativă, atâta amar de oameni.
Nu era nevoie să asculți discursurile liderilor confederali sau să-i întrebi pe lefegii, pen-sionarii și studenții adunați în piață pentru ce protestează. Pancardele și bannerele înălțate spre cer spuneau ce-i doare: tăierea salariilor și pensiilor, a ajutoarelor de șomaj și sociale, a subvențiilor pentru agricultură, impozitarea tichetelor de masă și sărăcia.
Tot pe ele era înscrisă și soluția: demisia guvernului. Au existat și mesaje care invocau spiritul lui Ceaușescu, cel ce "i-a crescut și educat" pe mulți dintre membrii actualei clase politice, dar și pe mulți dintre participanții la miting.
La ora începerii acțiunii de protest, Piața Victoriei sau "Piața Sărăciei 15 - 25%" (cum inspirat a botezat-o postul de televiziune "Antena 3", făcând aluzie la procentele ce urmează a fi tăiate din pensii și salarii) era ca o oală sub presiune. Acolo era concentrată nemulțumirea, indignarea, disperarea unei întregi națiuni. În acest sens, poate că nimic nu a fost mai grăitor din ceea ce s-a spus și s-a văzut la miting decât inscripția de pe fruntea largă a unui pensionar: "Mă sinucid!"

"Doamne, vino, Doamne!"
Acțiunea de protest a ajutat tensiunile acumulate să se elibereze. Mulțimea a huiduit, fluierat și urlat, a scandat "Demisia!".
Discursurile liderilor sindicali au fost demolatoare. Nemulțumirea generală a fost canalizată împotriva Guvernului Boc, acuzat de incompetență.
Singurul moment de liniște au fost cele 35 de secunde când, parcă venit din ceruri, a răsunat glasul lui Vali Sterian: "Doamne, vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!"
În ciuda oceanului de sentimente negative acumulate la un loc în piață, mitingul a fost fără incidente. Cadrele medicale și ambulanțele au avut mai mult de lucru decât forțele de ordine. 22 de participanți au primit îngrijiri medicale pe loc, iar 7, aflați în stare mai gravă, au fost transportați la Spitalul de Urgență Floreasca.
Jandarmii au avut ceva de lucru doar când au intervenit să-l scoată pe democrat-liberalul Marcel Hoară (președintele Agenției Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, fost director al Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere) din mijlocul unor protestatari care l-au alergat și au aruncat cu pietre. Trei dintre urmăritorii lui au fost săltați de polițiști în haine civile.

De unde să taie?
Mitingul s-a încheiat, dar cu ce urmări? Vor continua protestele? Luând act de nemulțumirea gene-rală, guvernul va fi mai flexibil la masa negocierilor din Consiliul Economic și Social sau va rămâne ferm pe poziție? Cu o seară înainte de acțiunea de protest, ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, afirma că nu există decât două alternative: ori se taie pensiile, salariile și celelalte, așa cum s-a anunțat, ori după trei luni nu vor mai fi bani pentru plata salariilor bugetarilor și pensiilor. În urmă cu o lună spunea că nu există decât soluția tăierii cotei unice și a creșterii TVA. Atunci, și-a schimbat peste noapte părerile, pentru a nu-l contrazice pe președintele Traian Băsescu.
Ieri, din Piața Victoriei, România socială a transmis un mesaj FMI și către guvern: nu vrea ca reforma instituțiilor statului să se facă pe spinarea celor mulți.
Guvernul Boc se află în fața unei decizii foarte grele. Trebuie să amputeze organismul social pe viu, pentru a-l salva de suferințe mai lungi și mai grave. De unde să taie? De la cap, nu vor politicienii. De la gât în jos, nu vor sindicatele, patronatele, populația.
Dacă dă în cei de jos și scapă, în cele din urmă, de proteste, de greve, îl așteaptă la cotitură justiția. Răzvan Zamfir, purtătorul de cuvânt al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, a anunțat că 12.000 de pensionari i-au solicitat ajutorul și că va da guvernul în judecată în numele lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7443 secunde