Sute şi mii de euro pe metru pătrat, pentru terenuri în Constanţa. Parcă ar avea petrol în subteran!

3702
Sute şi mii de euro pe metru pătrat, pentru terenuri în Constanţa. Parcă ar avea petrol în subteran! - 1-1691413307.jpg
Preţurile terenurilor din Constanţa se apropie de un nou maxim istoric. Piaţa imobiliară a „explodat”, e sus, cum se spune în limbaj popular, se cer sute şi chiar mii de euro pe metru pătrat, de parcă în subsol ar fi petrol şi doar sonda de exploatare mai e de aşteptat! Tranzacţiile sunt însă puţine, cumpărătorii nu se-nghesuie, iar vânzătorii nu-s deloc grăbiţi să scape de proprietăţi.

Dacă nu staţi bine cu psihicul, e posibil să vă apuce ameţelile atunci când consultaţi piaţa imobiliară constănţeană, mai exact preţurile care se cer pentru terenurile intravilane, pe care se poate construi. „Borna” 2.000 euro pe metru pătrat se apropie cu paşi repezi şi e chiar foarte posibil ca, punctual, să fie deja atinsă.

În Faleză Nord, zona Santa Maria Bay, este scos la vânzare un teren în suprafaţă de 2.493 mp, cu deschidere de 42 metri la mare. Regimul de înălţime este de P+4E, taman bun pentru un sediu de firmă, o reprezentanţă, un hotel sau pur şi simplu un bloc de locuinţe. Preţ - 4.250.000 euro.

În acelaşi cartier, un proprietar oferă un teren în suprafaţă de 500 mp, front stradal 30,69 m, cu grad de ocupare a construcţiei de 35% şi un regim de înălţime D+P+2E. Terenul este situat în prima linie de plajă, de care o despart numai 30 de metri, certificatul de urbanism este emis, doar părţile trebuie să mai bată palma, în schimbul sumei de 850.000 euro+TVA.

Tot cu vedere frontală la mare este şi un teren scos la vânzare în suprafaţă de 3.800 mp, din zona Casa Căsătoriilor, cu acces direct pe plajă şi deschidere de 80 metri. Proprietarul susţine că toate actele sunt în regulă, iar preţul este unul pe măsură: 2.660.000 euro.

Iar de paşii v-au condus în zona Campusului Universitar, cu siguranţă aţi remarcat o serie de terenuri pline de buruieni, care îşi aşteaptă noii proprietari/investitori. Unul dintre acestea, în suprafaţă de 2.500 mp, este cotat de vânzător la 1.500.000 euro+TVA. Are deschidere la două străzi (25 m x 100 m), grad de ocupare 50%, regim de înălţime D+P+3E+supraetajare, iar autorizaţia a fost eliberată în februarie 2023.

Printre „campioanele” ofertelor, se numără cea din zona Casa de Cultură, unde un teren în suprafaţă de 14.320 mp, pe care se pot ridica blocuri cu 11 etaje, este cotat la 8,5 milioane de euro.

Atenţie la ofertele cu preţ mic

Pentru cei cu mai puţină dare de mână, dar care doresc totuşi să-şi construiască o casuţă, mai accesibile sunt terenurile de la periferie.

Astfel, în schimbul a numai 17.000 de euro, puteţi intra în posesia unui teren intravilan cu suprafaţa de 250 mp, situat în cartierul Km 5. Deschiderea la stradă este de 10 m şi se poate construi o locuinţă unifamilială permanentă, în zonă fiind deja finalizate multe alte case şi vile.

În cartierul Veterani, pentru un teren în suprafaţă de 403 mp trebuie să achitaţi 18.500 de euro, iar în vecinătatea Vilei Cucoanei, preţul unui teren în suprafaţă de 330 mp, cu front stradal de 12,5 m, este de 32.000 euro.

„În cazul terenurilor amplasate la marginea oraşului, în special în cartierele care abia acum încep să prindă contur, cumpărătorii trebuie să fie atenţi la o serie de aspecte. În primul rând, să consulte regimul de înălţime, ce anume se poate construi, să vadă cât de departe sunt utilităţile, ce căi de acces sunt la teren. Să nu aibă în vecinătate stâlpi de înaltă tensiune, iar pe dedesubt să nu treacă magistrale, conducte.

Sigur, în zonele periferice, preţurile sunt mai mici, dar şi riscuri şi mai ales timpi mari de aşteptare în ceea ce priveşte racordarea la utilităţi, iluminat stradal, asfalt etc.

La polul opus, sunt scoase la vânzare terenuri la preţuri foarte mari, pentru investiţii sau locuinţe personale de lux. La ora actuală, nu sunt foarte multe tranzacţii. Pe de o parte, investitorii aşteaptă o prăbuşire a pieţei, o scădere a preţurilor, iar pe de altă parte, proprietarii nu se grăbesc să-şi dea terenurile pe nimica toată. E multă prudenţă de ambele părţi”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Sorin V., specialist constănţean în imobiliare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5004 secunde