Tarifele de transport maritim containerizat au fost majorate cu 200 – 400 dolari

347

Articole de la același autor

Începând de sâmbătă, 11 mai 2008, liniile de navigație au majorat tarifele de transport pentru toate porturile europene, cu 200 de dolari pentru un container de 20 de picioare și cu 400 de dolari pentru cele de 40 de picioare. De regulă, cele mai multe dintre companii își ajustează tarifele în lunile mai, iulie și septembrie.
În urma acestei majorări, noile tarife de transport spre continentul european vor fi următoarele: 1.600 – 1.700 de dolari, în cazul containerului de 20 de picioare, și 3.100 – 3.200 de dolari, în cazul celui de capacitate dublă.
Liniile de shipping care operează între țările din sudul Africii și Statele Unite ale Americii și-au revizuit deja tarifele, de la data de 1 mai 2008, cu 300 de dolari în plus la containerul de 20 de picioare și cu 600 de dolari la cel de 40 de picioare. Actualele tarife pentru SUA sunt de 1.800 de dolari, respectiv 3.500 de dolari pe container.
În ultimii doi ani, tarifele de transport s-au dublat din cauza creșterii rapide a prețului țițeiului, a deprecierii dolarului și a scumpirii serviciilor portuare. Companiile de navigație au început să evidențieze în tarifele prezentate clienților, care sunt cheltuielile lor cu combustibilul, cu manipularea mărfurilor în porturi și cu schimbul valutar.
Exportatorii sunt stresați de noile majorări. Ei consideră că tendința actuală de creștere a tarifelor de transport reprezintă o amenințare pentru comerțul mondial.
Noile tarife afectează Uniunea Europeană, care este tot mai dependentă de industriile mării. Aproape 90% din comerțul său extern și peste 40% din cel intern se realizează pe mare. Cei mai afectați sunt consumatorii, care suportă din propriul buzunar toate influențele negative din economia mondială.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8165 secunde