THR Marea Neagră se judecă de șapte ani cu Primăria Mangalia pentru impozitul pe clădiri și terenuri

657

Articole de la același autor

Societatea Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (pe scurt THR Marea Neagră) este una dintre unitățile reprezentative ale industriei HoReCa din România. Administrează 11 unități de cazare și 13 de alimentație publică de pe litoralul Mării Negre, în stațiunile Eforie Nord și Saturn, care însumează 5.400 locuri de cazare.

Acționarii ei sunt: Societatea de Investiții Financiare Transilvania, care deține 78,11% din capitalul social; persoane fizice și juridice, ale căror acțiuni însumează 21,89% din total.



În cei cinci ani care au precedat pandemia Covid-19 (2015 – 2019), THR Marea Neagră a înregistrat rezultate financiare bune, după cum o demonstrează datele publicate de Ministerul Finanțelor. Venitul mediu anual a fost de peste 50,742 milioane de lei, iar profitul mediu brut anual, de peste 6,530 milioane de lei. Aceste performanțe au fost obținute cu un număr mediu anual de 341 de angajați.

Chiar și în 2020, anul pandemiei, THR Marea Neagră a avut rezultate de invidiat: venituri de peste 43,122 milioane de lei și un profit brut cu puțin mai mare de 6,739 milioane de lei. În schimb, numărul mediu de personal a scăzut la 247 de persoane.



Lovitură sub centură


Din păcate, THR Marea Neagră are parte nu doar de realizări și bucurii, ci și de necazuri. Potrivit informațiilor publicate pe piața de capital, în anul 2014, în urma unui control fiscal efectuat de Primăria Mangalia, care viza perioada 2008 – 2012, societății i-au fost stabilite următoarele obligații: un impozit suplimentar (pe clădiri și terenuri) în valoare de 4.246.287,44 de lei (Decizia de impunere nr. 57354 din 10.11.2014); majorări de întârziere în valoare de 3.358.024,01 lei (Decizia de impunere nr. 57356 din 10.11.201).



Răsturnare de situație

THR Marea Neagră s-a considerat nedreptățită și s-a adresat Justiției, solicitând anularea deciziilor de impunere (Dosarul 264/36/2015). La acea dată, Curtea de Apel a admis cererea THR și a anulat cele două decizii. În schimb, municipalitatea Mangalia a formulat recurs, care a fost admis de Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta a casat sentința Curții de Apel Constanța și a trimis dosarul înapoi, spre rejudecare.

A urmat o răsturnare de situație: Curtea de Apel Constanţa (adică instanța care anulase deciziile de impunere), de această dată a respins cererea THR Marea Neagră de anulare a deciziilor de impunere (sentința civilă nr. 131/CA din data de 28 iunie 2021).

Cum nici această hotărâre nu este definitivă, THR Marea Neagră va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Încurcate sunt căile Justiției române

În cazul în care va pierde, THR Marea Neagră va trebui să achite aproximativ 11 milioane de lei (echivalentul profitului brut pe doi ani), întrucât penalitățile de întârziere au crescut între timp.



Ce șanse are societatea să câștige bătălia cu municipalitatea Mangalia? Nimeni nu știe. Chiar acest caz demonstrează cât de încurcate sunt căile Justiției române. Astăzi, o instanță îți dă dreptate, iar mâine, aceeași instanță decide împotriva ta.

Drept urmare, THR Marea Neagră se pregătește pentru ce e mai rău.



În raportul publicat pe Bursa de Valori București, sub semnătura lui Constantin Frățilă - președintele consiliului de administrație, se spune: „Precizăm că, în perioada 2008 – 2012, conducerea societății a fost asigurată de Stan Linica - director general, Traian Cautus și Lucian Ionescu - președinți ai consiliului de administrație. Având în vedere impactul negativ asupra patrimoniului și imaginii societății, vor fi făcute toate demersurile necesare pentru identificarea persoanelor responsabile din cadrul societății pentru această situație și pentru recuperarea prejudiciilor care vor fi create societății, în situația în care acestea vor rămâne definitive”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2941 secunde