Ți-ai făcut țuică de casă, trebuie să plătești acciză!

6824
11
Ți-ai făcut țuică de casă, trebuie să plătești acciză! - cazantuica-1377441809.jpg

Articole de la același autor

Țăranul român, cât de sărac să fie, tot își face în gospodărie un butoiaș de rachiu, palincă sau țuică din fructe. Vara din caise, piersici, pere sau zarzăre, toamna din struguri ori mere. Așa a fost dintotdeauna: și înainte de colectivizarea forțată, și pe vremea CAP-urilor, și după desființarea lor și reforma funciară. 

În anii ´80, era interzisă fabricarea băuturilor alcoolice în gospodăriile individuale. Statul comunist avea monopolul asupra producției și, de aceea, interzisese populației să dețină teascuri și alambicuri. Cine încălca legea se putea alege cu câțiva ani de pușcărie.

În ciuda interdicțiilor și sancțiunilor, țăranii au continuat să-și facă vinul și țuica lor de casă. În mai toate gospodăriile exista un teasc și o distilerie. În acele vremuri, nici orășenii de la bloc nu s-au dat în lături de la o asemene îndeletnicire. Mulți își făcuseră alambicuri din ghiumuri de lapte și serpentine din cupru sau inox, pentru răcire (din materiale furate din întreprinderi), pe care le instalau în bucătărie, pe aragaz.

Partidul Comunist și Securitatea știau că fenomenul este de masă, dar toată lumea se făcea că nu vede. Dacă s-ar fi aplicat legea, un sfert dintre români ar fi ajuns după gratii.

În zilele noastre, statul nu mai interzice producția de alcooluri în gospodăriile populației, dar vrea să o impoziteze. De la 1 septembrie 2013, intră în vigoare HG nr. 613/2013 pentru modificarea și comple-tarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004.

Potrivit actului normativ, gospo-darii vor trebui să plătească acciză pentru țuica și rachiurile de fructe destinate consumului propriu. Pentru o cantitate de cel mult 50 de litri pe an cu concentrația alcoolică de 100% în volum, acciza datorată statului este de 5 euro pe litru. Pentru ce depășește nivelul de 50 de litri pe an, acciza e de 10 euro pe litru.

În cazul în care gospodarul apelează la serviciile unei distilării înregistrate ca antrepozit fiscal de producție, să-i prepare țuica din fructele pe care el le aduce, unitatea respectivă trebuie să-i rețină acciza, inclusiv pentru cantitatea de 50 de litri destinată consumului propriu.

Câți bani ar trebui să intre, teoretic, în visteria statului? Potrivit recensământului agricol din 2010, în România există un număr de 3.828.345 de exploatații agricole individuale. Să admitem că fiecare dintre acestea produce cel puțin 50 de litri de țuică pentru consumul propriu. Rezultă că acciza totală datorată s-ar ridica la 957.086.250 de euro.

Sunt gata să pariez că statul se va alege doar cu praful de pe tobă din această sumă. Niciun țăran nu e nebun să-și declare la fisc producția de băuturi alcoolice din gospodărie, pentru a fi impozitat. Pe de altă parte, statul nu are instrumentele necesare pentru a impune respectarea legii.

I-ar trebui zeci de mii de inspectori fiscali care să efectueze controale inopinate, la cazanele de țuică din toată țara. În plus, ar avea nevoie de hotărâri judecătorești să intre în curțile oamenilor.

Fiscul nu este capabil să stăpânească evaziunea fiscală din piețele agro-alimentare, unde se vând legume și fructe de import, la vedere, fără documente de intrare și fără case de marcat. Atunci, cum ar putea să verifice toate cazanele de țuică din țară.

Efectul acestui act normativ este unul singur: câteva milioane de gospodari, care până de curând produceau legal țuică pentru consumul propriu, vor intra în rândul evazioniștilor. Astfel, în loc să reducă fenomenul evaziunii fiscale, Guvernul Ponta îl amplifică peste măsură.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
ovidiu
26 august 2013
Roamanul nu-i uita pe asupritori

Intodeauna statul roman si-a batut joc de taranul roman. Mihai Viteazul a legat taranii de glie ,mosierii i-au exploatat la sange. In zona Cernavoda era inainte de 1944 o boieroaica numita Voiculeasca care la culesul viilor punea botnita taranilor sa nu-i manince strugurii. Comunistii au facut asa zisele cooperative insa luau taranilor produsele pe nimic .Acum taranii au pamant insa samsarii le iau produsele tot pe nimic. Guvernu boc a relizat o dubla impozitare -impozit pe pamant si impozit pe profit .Guvernul copy-paste dapaseste orice limita a bunului simt .In loc sa controleze la sange pe marii traficanti de alcool contrafacut, adevaratii evazionisti, care distrug sanatatea oamenilor prin otravurile pe care le produc el vrea sa ia bir tot sarmanului care isi face 20-30 litri de tuica adevarata. Romanul indura orice greu ,dar nu -l va iarta niciodata pe cel ce il asupreste.

boo
26 august 2013
foarte bine,

sa mai voteze taranii PSD si Ponta/Antonescu... Vad ei pe dracu!

Radu
26 august 2013
Calm,baieti !

Nu au fost pedepsite ele tradarile tarii din ultimile doua decenii,marile jafuri nationale,abuzurile constante sau amplificate ale organelor statului impotriva natiunii ! Nu au fost demantelate oribilele clanuri interlope, strans legate de interesele multor corupti din justitie si politic....Pana sa se ajunga la cazanelul de palinca mai e ceva,mai e de distrus ce a mai ramas din tara...

Tot Justitiar
26 august 2013
Accizie cretine

5Eu/litru accize ? Mai nene , tu cel care ai scris articolul, esti intreg la minte ?. 5EU/litru=22,5 lei ( RONI) . Ce pret are tuica la romani daca aciza este de 5Eu/litru pana la 50 litri si 10Eu/litru pentru mai mult de 50 litri ?

Un prieten
26 august 2013
Oameni de 2 lei

Acesti inbuibati care se numesc bugetari .....nu fac altceva sa inventeze taxe si impozite ca sa poate ei sa traiasca bine....ca-i PDL ca-i PSD Sau orice fel de partid nu uitati prieteni nu exista asa ceva exista .Sunt cei care au ...si cei care nu au...Asa ca puneti mana si va face-ti treaba .....faceti bani de batrainete....si sa aveti grija de voi ptr ca acesti ciocoi or sa ne beleasca de vii....

Costea
26 august 2013
@@@

Asa guvern asa premier.Ma uit la tine ca ai o frica nespusa sa nu-ti ia cineva functia de premier .Deaia ai facut si pactul cu basascu.Vine ea si vremea aia in care tocmai partidul tau te va expulza si vei deveni un nimeni, ca ai pacalit atat popor ca sa voteze usl.Mentalitatea ta e chiar mai rea decat a PDL-ului.

Mihai
26 august 2013
Acciza

Pai mai nene - ia si citeste ce a scris saracu` om in articol. Acciza este pe litru alcool pur (e aceeasi acciza care este si pt marile distilarii per hL). Asta inseamna ca daca faci tuica cu 50% platesi 2.5 euro per litru. Si daca te ingrijorezi de pretul mare al tuicii iti recomand sa te uiti ce preturi au produsele similare in Europa de vest unde aspiram cu totii... (salarii, nivel de trai, etc) dar nu la taxe....

Răspuns la: Accizie cretine
Adăugat de : Tot Justitiar, 26 august 2013
5Eu/litru accize ? Mai nene , tu cel care ai scris articolul, esti intreg la minte ?. 5EU/litru=22,5 lei ( RONI) . Ce pret are tuica la romani daca...
constantean
26 august 2013
Sa mai astepte dottore copi-paste...

...pana cand or plati bufonu-sulimanit, porcu si toata sleahta lor impozitele pe spagile luate, ca atunci PIB-ul Romaniei va fi undeva intre cele ale Germaniei si Luxemburgului.... cat despre impozitu pe tuica sa vina bugetii pomanagii sa guste produsul... la mictiune, ca sa fie gata filtrat

Nea acciza
23 septembrie 2013
Accize la tot ce producem

Pai daca iti ia acciza pe tot ce produci pentru a baga in gura, gen mancare, bautura samd, as propune sa ne ia acciza si pe ce iese pe partea cealalta, dar noi neavind bani lichizi si implicit neavand cum sa platim, vom plati in natura adica le dam 16 % din ce producem + hartia igienica de rigoare poate asa o sa le-ajunga!

florin
27 noiembrie 2013
accize

,,hijos de puta" ce sunt.Taranii care n-au cu ce platii sa le plateasca cu altceva ,cu ,,cacat" la javrele astea .

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Decembrie 2010
Stire din Sport : Nu desființați echipa!
Pagina a fost generata in 0.5288 secunde